V době koronavirové většinou nechodíme do zaměstnání, kde by nám v závodní jídelně vařili a zůstáváme doma na home office. A musíme se stravovat a občas si uvařit také sami. Můžete si sice nechat dovézt hotové jídlo nebo koupit v supermarketu hotovku a ohřát v mikrovlnce, ale občas dojde na to, že si něco uklohním i já. Protože základem každého oběda je podle našich babiček polévka, vytvořím sem tam nějakou i já. Když dojdou pytlíkové a nudlové vietnamské polévky nebo na ně zrovna nemám chuť, udělám si vlastní rychlou polévku.
Obvykle na ni použiji vývar, třeba z drůbežích srdci. Pokud vývar není, lze použít i obyčejnou vodu z kohoutku. Vývar nebo vodu dám vařit do malého hrnečku. Protože používám neochucený vývar (nebo vodu z vodovodu) přidám jednu kostku vývaru nebo masoxu. Ten se dává do vroucí vody a krátce povaří. Vody by mělo být asi tak půl litru, jinak bude po masoxu dost slaná. Někdy do polévky přidám ještě nudle nebo na kostičky nakrájenou uzeninu (třeba párek). A nakonec do polévky opatrně přidám rozklepnuté vejce. Nejlépe je rozklepnout jej na větší lžíci a pak opatrně ponořit do vroucí vody. Pokud chci mít bílek tekutý, ihned var ukončím. Pokud chci mít bílek tužší, ješte chvilku povařím.
Výsledek máte na přiložené fotce, žloutek vajíčka by měl zůstat vcelku. Do polévky jsem přidal něco namletého chilli, které kořenářka Danuška loni vlastnoručně vypěstovala. A ten žloutek se v polévce obvykle ztratí a je třeba jej hledat, obzvláště pokud polévku servíruju v misce. Na talíři se hledá o něco lépe..
Přidejte odpověď