Vývar se ztraceným vejcem

Polévka
Polévka

V době koronavirové většinou nechodíme do zaměstnání, kde by nám v závodní jídelně vařili a zůstáváme doma na home office. A musíme se stravovat a občas si uvařit také sami. Můžete si sice nechat dovézt hotové jídlo nebo koupit v supermarketu hotovku a ohřát v mikrovlnce, ale občas dojde na to, že si něco uklohním i já. Protože základem každého oběda je podle našich babiček polévka, vytvořím sem tam nějakou i já. Když dojdou pytlíkové a  nudlové vietnamské polévky nebo na ně zrovna nemám chuť, udělám si vlastní rychlou polévku.

Obvykle na ni použiji vývar, třeba z drůbežích srdci. Pokud vývar není, lze použít i obyčejnou vodu z kohoutku. Vývar nebo vodu dám vařit do malého hrnečku. Protože používám neochucený vývar (nebo vodu z vodovodu) přidám jednu kostku vývaru nebo masoxu. Ten se dává do vroucí vody a krátce povaří. Vody by mělo být asi tak půl litru, jinak bude po masoxu dost slaná. Někdy do polévky přidám ještě nudle nebo na kostičky nakrájenou uzeninu (třeba párek). A nakonec do polévky opatrně přidám rozklepnuté vejce. Nejlépe je rozklepnout jej na větší lžíci a pak opatrně ponořit do vroucí vody. Pokud chci mít bílek tekutý, ihned var ukončím. Pokud chci mít bílek tužší, ješte chvilku povařím.

Polévka bez nudlí s vajíčkem

Výsledek máte na přiložené fotce, žloutek vajíčka by měl zůstat vcelku. Do polévky jsem přidal něco namletého chilli, které kořenářka Danuška loni vlastnoručně vypěstovala. A ten žloutek se v polévce obvykle ztratí a je třeba jej hledat, obzvláště pokud polévku servíruju v misce. Na talíři se hledá o něco lépe..

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*