Tato pomazánka je veganská a ve veganské restauraci, kterou jsem nedávno navštívila, ji prezentovali jako tatarák. Vzhledem k tomu, že jsem milovníkem tatarského bifteku z hovězího masa, tak jsem tento název zavrhla. S klasickým tatarákem to nemá nic společného. Dokonce ani žádné ingredience se neshodují. Snad jen to, že se obojí maže na topinku s česnekem. Na rozdíl od tataráku z nejmenované restaurace, jsem přidala kapary. Ty dávám i do hovězího tataráku.
Přesto, že samotné avokádo je mdlé chuti, chilli paprička a koriandr dodá pomazánce výbornou výraznou chuť.
Je pravda, že koriandr není pro každého. Této bylině musí člověk přijít na chuť. Není to tak dlouho, kdy jsem ho v kuchyni vůbec nepoužívala. Pak jsem zjistila, že jsou některá jídla, která právě díky koriandru jsou tím, čím jsou.
Letos jsem se dokonce snažila o jeho pěstování od semen. Semena sice vyklíčila, pár stonků vzešlo, ale nabyla to žádná sláva. Než jsem se dostala ke sklizni, lístky zakrněly, objevily se květy a pak zase semena. Když nebyly listy, tak jsem sklidila alespoň ta semena. Nevzdávám to. Příští rok se do toho pustím znovu.
Základní suroviny na pomazánku:
- 1 velké vyzrálé avokádo
- šťáva z citronu nebo limetky
- 1/4 červené pariky
- 1 chilli paprička
- 1/2 masitého rajčete
- lístky ze třech snítek koriandru
- sůl
- kapary
- červená nebo bílá cibule
Další suroviny:
- česnek
- chleba, bagetka nebo veka
- olej
Topinky můžeme připravovat z chleba, veky a nebo bagetky. Je na nás, jestli pečivo opečeme na pánvi na oleji a nebo zvolíme zdravější verzi a opečeme ho v toustovači. Já pro opečení bagetky zvolila toustovač.
Opečené pečivo potřeme česnekem, namažeme pomazánkou, případně můžeme ozdobit například klíčky z luštěnin. Toto skvělé jídlo se hodí jak ke snídani, tak i třeba k večeři. Pokud vás bude honit mlsná, můžete si ho dát i mezi hlavními chody jako svačinku.
Přidejte odpověď