Avokádová pomazánka na topinky

Avokádová pomazánka na topinku
Avokádová pomazánka na topinku

Tato pomazánka je veganská a ve veganské restauraci, kterou jsem nedávno navštívila, ji prezentovali jako tatarák. Vzhledem k tomu, že jsem milovníkem tatarského bifteku z hovězího masa, tak jsem tento název zavrhla. S klasickým tatarákem to nemá nic společného. Dokonce ani žádné ingredience se neshodují. Snad jen to, že se obojí maže na topinku s česnekem. Na rozdíl od tataráku z nejmenované restaurace, jsem přidala kapary. Ty dávám i do hovězího tataráku.

Přesto, že samotné avokádo je mdlé chuti, chilli paprička a koriandr dodá pomazánce výbornou výraznou chuť.

Je pravda, že koriandr není pro každého. Této bylině musí člověk přijít na chuť. Není to tak dlouho, kdy jsem ho v kuchyni vůbec nepoužívala. Pak jsem zjistila, že jsou některá jídla, která právě díky koriandru jsou tím, čím jsou.

Letos jsem se dokonce snažila o jeho pěstování od semen. Semena sice vyklíčila, pár stonků vzešlo, ale nabyla to žádná sláva. Než jsem se dostala ke sklizni, lístky zakrněly, objevily se květy a pak zase semena. Když nebyly listy, tak jsem sklidila alespoň ta semena. Nevzdávám to. Příští rok se do toho pustím znovu.

Základní suroviny na pomazánku:

  • 1 velké vyzrálé avokádo
  • šťáva z citronu nebo limetky
  • 1/4 červené pariky
  • 1 chilli paprička
  • 1/2 masitého rajčete
  • lístky ze třech snítek koriandru
  • sůl
  • kapary
  • červená nebo bílá cibule
Základní suroviny na pomazánku

Další suroviny:

  • česnek
  • chleba, bagetka nebo veka
  • olej

Topinky můžeme připravovat z chleba, veky a nebo bagetky. Je na nás, jestli pečivo opečeme na pánvi na oleji a nebo zvolíme zdravější verzi a opečeme ho v toustovači. Já pro opečení bagetky zvolila toustovač.

Opečené pečivo potřeme česnekem, namažeme pomazánkou, případně můžeme ozdobit například klíčky z luštěnin. Toto skvělé jídlo se hodí jak ke snídani, tak i třeba k večeři. Pokud vás bude honit mlsná, můžete si ho dát i mezi hlavními chody jako svačinku.

Opečená bagetka s avokádovou pomazánkou

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*