Mlsat můžeme i zdravěji. Bílou pšeničnou mouku můžeme nahradit špaldovou, která není šlechtěná, je méně náchylná na škůdce a tedy i méně chemicky ošetřovaná. Bílý rafinovaný cukr z řepy můžeme nahradit přírodním třtinovým nerafinovaným. A když ještě přidáme ovoce, které pečivo přírodně dosladí, můžeme výčitkám svědomí při jeho konzumaci udělat pá, pá.
Někdy se mi stane, že nakoupím více banánů, než stačíme zkonzumovat. Přezrálé jsou pak moučnaté a k přímé konzumaci nic moc. Není nutno takové banány vyhazovat, právě ty jsou vhodné do této bábovky. Uvnitř by ovšem neměly být tmavé.
Množství surovin je uvedeno pro menší bábovkovou formu o vnitřním průměru 20 cm a výšce 8 cm.
Základní suroviny:
- 3 vejce
- 150 g třtinového cukru
- 180 ml oleje
- 3 přezrálé banány
- 250 g špaldové hladké mouky
- 3/4 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 2 lžíce rozinek
- 2 lžíce chia semínek
- 150 ml mléka
- špetka soli
- tuk na vymazání formy
Rozinky zalijeme vařící vodou a necháme je nabobtnat. Klidně hodinu předem, než se pustíme do pečení.
Na vymazání formy používám nejraději 100 % ztužený tuk, který rozehřeji a formu jím vytřu. Pak ji vložím do ledničky a nechám v ní tuk ztuhnout. Není potřeba ji ani vysypávat moukou nebo strouhankou. Těsto se mi v takto vymazané formě nikdy nepřilepilo a bábovka šla vždy bez problémů vyklepnout.
Forma se nám chladí v lednici, pustíme se do přípravy sněhu. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh. Já jsem použila robot, ale lze i ručně metličkou. Pro lepší konzistenci můžete přidat špetku soli.
Oloupané banány rozkrájíme na kolečka.
Do šlehače dáme žloutky, přidáme cukr a šleháme asi 3-4 minuty. Pak za stálého šlehání postupně přiléváme olej. Do vyšlehané hmoty přidáváme kolečka banánů, která se rozšlehají a vznikne nám kompaktní hmota. Pak po lžících přisypáváme mouku s rozmíchaným práškem do pečiva a přiléváme mléko. Nakonec do těsta vmícháme chia semínka a rozinky. Celý proces trvá něco kolem 10 minut.
Do vyšlehaného těsta opatrně vmícháme sníh a hmotu vlijeme do vymazané bábovkové formy.
Bábovku jsem pekla v horkovzdušné troubě 15 minut na 165 °C, pak jsem teplotu snížila na 150 °C a pekla dalších 45 minut.
Bábovku bez banánů peču obvykle 45 minut. Díky banánům se těsto pomaleji vysušuje. Upečená bábovka je vláčnější než klasická bez banánů.
Díky třtinovému cukru a špaldové mouce i tmavší.
Když Vám bábovka na povrchu trochu popraská, nic se neděje. Po prochladnutí se vyklopí dnem vzhůru a po prasklinách nebude ani stopa.
Teď je na Vás, jestli ji přizdobíte čokoládou, posypete moučkovým cukrem a nebo ji necháte jenom tak přírodní.
Já ji někdy trochu poliji čokoládovou polevou od Dr. Oetkera, jindy ji nechám bez přizdobení. Ale musím uznat, že s čokoládou je lepší. Chuť banánu a čokolády tak trochu k sobě patří.
Přidejte odpověď