Tento výtečný dezert peču většinou na své narozeniny. Je trochu pracnější, dražší, ale stojí za to. Narozeniny by podle mě bylo sice lepší už v tomto věku neslavit, letos přibyde dokonce zase jeden křížek, ale mé okolí to vidí jinak. Pohoštění se tedy musí připravit a o kulatiny dokonce bohatší.
Gratulanti se ptají, co bych si přála k narozeninám. Já odpovídám, že nevím. Za svůj život jsem toho tolik nashromáždila, že bych teď mohla spíš rozdávat než přijímat.
Nicméně, kolegům z práce jsem upekla, alespoň podle mě, tento skvělý dortík. Doufám, že jim bude chutnat a jenom se po něm zapráší.
Suroviny na těsto:
- 5 vajec
- 5 lžic cukru krupice
- špetka soli
- 4 lžíce horké vody
- 3 lžíce oleje
- 7 lžic polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- trochu kakaa
Suroviny na krém:
- 2 pomazánková másla
- 3 vanilkové cukry
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 tvaroh
- 1 smetana na šlehání
Další suroviny na náplň:
- piškoty
- banány
- instantní káva
- 1 čokoláda Margot
Nejprve si upečeme korpus. Začneme vyšleháním sněhu z pěti bílků, pěti lžic krupicového cukru a špetky soli.
Za stálého šlehání (na nejnižším stupni) přidáváme ostatní ingredience jako jsou žloutky, horká voda, olej a mouka, do které jsme zamíchali půl prášku do pečiva a trochu kakaa.
Hotové těsto vylijeme na pekáček vyložený pečícím papírem.
Těsto pečeme v troubě rozehřáté na 175 °C asi 30 minut.
Zatímco nám stydne těsto, připravíme si krém. Smícháme pomazánková másla s tvarohem, osladíme moučkovým a vanilkovým cukrem a opatrně přidáme ušlehanou smetanu.
Zatím si můžeme dát krém vychladit do lednice a pustíme se do uvaření silné instantní kávy. Zalila jsem 2 polévkové lžíce vařící vodou.
Kávu je nutno také nechat vychladit. Do té budeme namáčet piškoty.
Krém si rozdělíme na třetiny.
Korpus natřeme jednou třetinou krému a pak na něj klademe na kolečka nakrájené banány.
Pak potřeme banány další vrstvou krému.
Na druhou vrstvou krému klademe piškoty namočené ve vychladlé instantní kávě. Piškoty musí být kávou nasáklé, ale ne rozmočené. Konzistence se dobře pozná při stisknutí středu piškotu mezi prsty. Tam se piškot rozmočí naposledy. Po rozmočení středu se piškot rozpadá.
Piškoty přetřeme třetí vrstvou krému.
Vršek dezertu nemusí být úplně krásně vyhlazený. Asi by k tomu bylo zapotřebí více krému. Nedostatky zachrání nahrubo nastrouhaná čokoláda Margot.
Teď už stačí dezert nakrájet na řezy a slavit.
Přidejte odpověď