Banánové řezy

Banánové řezy
Banánové řezy

Tento výtečný dezert peču většinou na své narozeniny. Je trochu pracnější, dražší, ale stojí za to. Narozeniny by podle mě bylo sice lepší už v tomto věku neslavit, letos přibyde dokonce zase jeden křížek, ale mé okolí to vidí jinak. Pohoštění se tedy musí připravit a o kulatiny dokonce bohatší.

Gratulanti se ptají, co bych si přála k narozeninám. Já odpovídám, že nevím. Za svůj život jsem toho tolik nashromáždila, že bych teď mohla spíš rozdávat než přijímat.

Nicméně, kolegům z práce jsem upekla, alespoň podle mě, tento skvělý dortík. Doufám, že jim bude chutnat a jenom se po něm zapráší.

Suroviny na těsto:

  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru krupice
  • špetka soli
  • 4 lžíce horké vody
  • 3 lžíce oleje
  • 7 lžic polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • trochu kakaa
Suroviny na těsto

Suroviny na krém:

  • 2 pomazánková másla
  • 3 vanilkové cukry
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 tvaroh
  • 1 smetana na šlehání
Suroviny na krém

Další suroviny na náplň:

  1. piškoty
  2. banány
  3. instantní káva
  4. 1 čokoláda Margot
Suroviny na náplň

Nejprve si upečeme korpus. Začneme vyšleháním sněhu z pěti bílků, pěti lžic krupicového cukru a špetky soli.

Vyšlehaný sníh

Za stálého šlehání (na nejnižším stupni) přidáváme ostatní ingredience jako jsou žloutky, horká voda, olej a mouka, do které jsme zamíchali půl prášku do pečiva a trochu kakaa.

Hotové těsto vylijeme na pekáček vyložený pečícím papírem.

Hotové těsto na pekáčku o rozměrech 210 x 280 mm

Těsto pečeme v troubě rozehřáté na 175 °C asi 30 minut.

Zatímco nám stydne těsto, připravíme si krém. Smícháme pomazánková másla s tvarohem, osladíme moučkovým a vanilkovým cukrem a opatrně přidáme ušlehanou smetanu.

Krém

Zatím si můžeme dát krém vychladit do lednice a pustíme se do uvaření silné instantní kávy. Zalila jsem 2 polévkové lžíce vařící vodou.

Silná instantní káva

Kávu je nutno také nechat vychladit. Do té budeme namáčet piškoty.

Krém si rozdělíme na třetiny.

Krém rozdělený na třetiny

Korpus natřeme jednou třetinou krému a pak na něj klademe na kolečka nakrájené banány.

Vrstva s banány

Pak potřeme banány další vrstvou krému.

Banány potřené krémem

Na druhou vrstvou krému klademe piškoty namočené ve vychladlé instantní kávě. Piškoty musí být kávou nasáklé, ale ne rozmočené. Konzistence se dobře pozná při stisknutí středu piškotu mezi prsty. Tam se piškot rozmočí naposledy. Po rozmočení středu se piškot rozpadá.

Vrstva s piškoty

Piškoty přetřeme třetí vrstvou krému.

Poslední vrstva krému

Vršek dezertu nemusí být úplně krásně vyhlazený. Asi by k tomu bylo zapotřebí více krému. Nedostatky zachrání nahrubo nastrouhaná čokoláda Margot.

Hotové banánové řezy

Dezert v řezu

Teď už stačí dezert nakrájet na řezy a slavit.

Banánové řezy

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*