Boršč

Boršč
Boršč

Boršč je polévka pocházející z Ruska. Základem je silný masový vývar, červená řepa a hlávkové zelí. Svojí hutností se hodí ke konzumaci právě teď v zimě. A když přidáme chilli papričku a uděláme ho pěkně pálivý, tak i příjemně zahřeje.

Boršč jsem nedělala řadu let. Připomněl mi ho recept od sestry, na který jsem narazila při úklidu. Docela mě pobavil. Žádné váhy, pouze vyjmenované suroviny a strohý postup. Myslím, že receptu bude za dva až tři roky tak čtyřicet let. Podobných receptů jsem našla více. Tak asi jsme si je před lety předávali takovýmto způsobem.

Recept od sestry

Boršč je výborný, ale trochu pracný. Je tam hodně surovin, které se musí čistit, krájet,… Pak se řepa i vývar vaří zvlášť, takže halda nádobí. Nicméně jsem se do něj pustila. A nelitovala jsem toho. Byl výborný, uvařila jsem ho kotel a tak jsem si na něm pochutnávala několik dní.

Suroviny:

  • 350 – 400 g hovězího masa – nejlépe kližky
  • morková kost
  • 150 g vepřového plecka
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 100 g mrkve
  • 100 g petržele
  • 80 g celeru
  • 1 velká cibule nebo 2 menší
  • 60 g másla na osmažení cibule
  • 1 červená řepa (cca 300 g)
  • 300 g hlávkového zelí
  • 1 větší brambora (cca 150-200 g)
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • 6 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • chilli paprička
  • 2 lžíce octa
  • zakysaná smetana na zjemnění
  • kopr
Základní suroviny

Červenou řepu omyjeme, vložíme do hrnce a vaříme do měkka.

Základem boršče je hutný vývar. Maso a morkovou kost vložíme do hrnce, zalijeme 1,7 l studené vody, osolíme, přidáme kuličky nového koření, bobkové listy, přivedeme k varu a oheň stáhneme na minimum. Chceme-li kvalitní čirý vývar, použijeme studenou vodu a vaříme velmi pomalu 2-3 hodiny. Sražené bílkoviny je nutno z hladiny a okrajů hrnce průběžně odstraňovat. Hotový vývar přecedíme. Maso nakrájíme na kostičky a přidáme pak do hotové polévky.

Času máme dost. Zatím si můžeme připravit zbylé suroviny. Oloupat kořenovou zeleninu a bramboru a nakrájet vše na kostičky. Uvařenou červenou řepu rovněž oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zelí krájíme na nudličky.

Nakrájené suroviny

V hrnci rozpustíme máslo a osmažíme na něm na kostičky nakrájenou cibuli.

Osmažená cibulka na másle

Na cibulku nasypeme kořenovou zeleninu a orestujeme ji.

Restování kořenové zeleniny na cibulce

Pak přidáme rajčatový protlak. Vše promícháme a zalijeme vývarem.

Orestovaná kořenová zelenina s rajčatovým protlakem
Vaření polévky

Do polévky přidáme nakrájené brambory a zelí. Vaříme do změknutí zeleniny, asi 15-20 minut. Pak přidáme uvařenou nakrájenou řepu a maso. Ochutíme prolisovaným česnekem, případně i nakrájenou chilli papričku. Nakonec dochutíme octem.

Hotový boršč

Vše prohřejeme a můžeme servírovat. Na zjemnění přidáváme do polévky zakysanou smetanu a trochu kopru.

Servírování boršče

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*