Bramborákové muffiny

Upečené muffiny
Upečené muffiny

Bramboráky miluji. Když se dobře okoření a dozlatova osmaží, je to velká dobrota. Jenže moc dietní jídlo to není. Člověk je od nich díky nasáknutému oleji mastný od „hlavy až k patě“. Ale stojí to za to.

Začala jsem přemýšlet o dietnější verzi této dobroty. Napadlo mě je upéct v troubě. To se obejde bez oleje. A co je dát do silikonových formiček na muffiny? Ty snesou jakékoliv těsto. Jak sladké, tak slané. Peču v nich ráda. Nemusí se vymazávat a těsto se z nich snadno vyklopí.

Bylo rozhodnuto. Jdu do muffin.

Suroviny:

  • 500 g – 550 g brambor
  • 2 vejce
  • 3 – 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • 4 lžíce oleje
  • 100 g tvrdého nastrouhaného sýra/uzené maso nebo šunka dle vlastního uvážení
Základní suroviny

Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme 2 celá vejce, olej a zamícháme. Do mouky nasypeme prášek do pečiva a přimícháme k bramborům. Pak přidáme sýr nebo na malé kousky nakrájenou uzeninu a okořeníme solí, pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem.

S uzeným masem nebo šunkou to asi bude chutnější. Já tentokrát zkoušela vegetariánskou verzi.

Hotové těsto

Hotové těsto plníme do formiček.

Naplněné formičky

Vrstva bramborákového těsta ve formičkách je vysoká. Pekla jsem tedy půl hodiny v horkovzdušné troubě na 180 °C. Zda jsou upečené, testujeme špejlí. Těsto se na ni nesmí lepit.

Upečené muffiny

Vychladlé muffiny vyklepneme z formiček a můžeme se dát do konzumace.

Bramborákové muffiny se zeleninovým salátem

Bramborákovými muffinami můžete pohostit i návštěvu. Na rozdíl od smažených placek se dají dobře vzít do ruky a návštěva se moc neumastí. Spraví to ubrousek.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*