Bramboráky miluji. Když se dobře okoření a dozlatova osmaží, je to velká dobrota. Jenže moc dietní jídlo to není. Člověk je od nich díky nasáknutému oleji mastný od „hlavy až k patě“. Ale stojí to za to.
Začala jsem přemýšlet o dietnější verzi této dobroty. Napadlo mě je upéct v troubě. To se obejde bez oleje. A co je dát do silikonových formiček na muffiny? Ty snesou jakékoliv těsto. Jak sladké, tak slané. Peču v nich ráda. Nemusí se vymazávat a těsto se z nich snadno vyklopí.
Bylo rozhodnuto. Jdu do muffin.
Suroviny:
- 500 g – 550 g brambor
- 2 vejce
- 3 – 4 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 vejce
- sůl, pepř
- 2 stroužky česneku
- majoránka
- 4 lžíce oleje
- 100 g tvrdého nastrouhaného sýra/uzené maso nebo šunka dle vlastního uvážení
Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme 2 celá vejce, olej a zamícháme. Do mouky nasypeme prášek do pečiva a přimícháme k bramborům. Pak přidáme sýr nebo na malé kousky nakrájenou uzeninu a okořeníme solí, pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem.
S uzeným masem nebo šunkou to asi bude chutnější. Já tentokrát zkoušela vegetariánskou verzi.
Hotové těsto plníme do formiček.
Vrstva bramborákového těsta ve formičkách je vysoká. Pekla jsem tedy půl hodiny v horkovzdušné troubě na 180 °C. Zda jsou upečené, testujeme špejlí. Těsto se na ni nesmí lepit.
Vychladlé muffiny vyklepneme z formiček a můžeme se dát do konzumace.
Bramborákovými muffinami můžete pohostit i návštěvu. Na rozdíl od smažených placek se dají dobře vzít do ruky a návštěva se moc neumastí. Spraví to ubrousek.
Přidejte odpověď