Bramboráky s nivou

Bramborák s nivou
bramborák s nivou

Bramboráky mám ráda snad na všechny způsoby. Někdy do těsta přidávám uzené maso, jindy měkký salám nebo kysané zelí. Ale i bramborák ze základního těsta je výborný. Je super, že se do něj dají nastrouhat i horší brambory, které bychom jako přílohové již nepodávali. Takže hned dva důvody, proč se do smažení bramboráků pustit. Jeden je ekonomický, nemusíme vyhodit starší brambory a druhý, že si opravdu pochutnáme. Bramboráky se dají jíst samotné a nebo jako příloha k masu.

Mně tentokrát kromě starších brambor zbylo i trochu nivy. Na samotnou už jsem neměla chuť a protože potraviny nerada vyhazuju, napadlo mě ji přidat do bramboráků. Tím se nedá nic zkazit. Jak se nakonec ukázalo, nebyl to špatný nápad. Niva bramborák osolila a zároveň zvýraznila jeho chuť.

Základní suroviny:

  • 1000 g brambor
  • 1 vejce
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • 50 – 100 ml mléka
  • 3 stroužky česneku
  • majoránka
  • 80 g nivy
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • pepř
  • olej na smažení
Základní suroviny

Nejprve oloupeme a nastrouháme brambory. Množství přísad se většinou odvíjí od druhu brambor. Já jsem měla brambory starší, suché, moc nepojily. Přidala jsem tedy 100 ml mléka, 2 vejce a 3 lžíce mouky, do které jsme předem zamíchala prášek do pečiva. Sýr jsem nastrouhala nahrubo a vmíchala do směsi. Už jsem nesolila. Niva těsto dostatečně osolila.

Obvykle do bramboráku přidávám pouze 50 ml mléka a jedno vejce. Když brambory nepojí, lze si také pomoci přidáním bramborového škrobu (Solamylu).

Nakonec jsem do těsta vmíchala zbylé přísady. Prolisovaný česnek, majoránku a pepř.

Hotové těsto na bramboráky

Na nepřilnavé pánvi jsem rozpálila olej a rozprostřela na něj těsto. Když bylo z jedné strany osmažené dozlatova, obrátila jsem ho a osmažila ho i z druhé strany.

Smažení bramboráku

Osmažené bramboráky pokládáme na papírový ubrousek, aby vsákly přebytek oleje a nebyly tak masné.

Takovýchto bramboráků o průměru 16-17 cm jsem z těsta udělala 5.

Hotový bramborák s nivou

Při přípravě bramboráků se sice v kuchyni udělá trochu nepořádek, ale ta božská chuť za to stojí.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*