Bramboráky mám ráda snad na všechny způsoby. Někdy do těsta přidávám uzené maso, jindy měkký salám nebo kysané zelí. Ale i bramborák ze základního těsta je výborný. Je super, že se do něj dají nastrouhat i horší brambory, které bychom jako přílohové již nepodávali. Takže hned dva důvody, proč se do smažení bramboráků pustit. Jeden je ekonomický, nemusíme vyhodit starší brambory a druhý, že si opravdu pochutnáme. Bramboráky se dají jíst samotné a nebo jako příloha k masu.
Mně tentokrát kromě starších brambor zbylo i trochu nivy. Na samotnou už jsem neměla chuť a protože potraviny nerada vyhazuju, napadlo mě ji přidat do bramboráků. Tím se nedá nic zkazit. Jak se nakonec ukázalo, nebyl to špatný nápad. Niva bramborák osolila a zároveň zvýraznila jeho chuť.
Základní suroviny:
- 1000 g brambor
- 1 vejce
- 2-3 lžíce hladké mouky
- 50 – 100 ml mléka
- 3 stroužky česneku
- majoránka
- 80 g nivy
- 1 lžička prášku do pečiva
- pepř
- olej na smažení
Nejprve oloupeme a nastrouháme brambory. Množství přísad se většinou odvíjí od druhu brambor. Já jsem měla brambory starší, suché, moc nepojily. Přidala jsem tedy 100 ml mléka, 2 vejce a 3 lžíce mouky, do které jsme předem zamíchala prášek do pečiva. Sýr jsem nastrouhala nahrubo a vmíchala do směsi. Už jsem nesolila. Niva těsto dostatečně osolila.
Obvykle do bramboráku přidávám pouze 50 ml mléka a jedno vejce. Když brambory nepojí, lze si také pomoci přidáním bramborového škrobu (Solamylu).
Nakonec jsem do těsta vmíchala zbylé přísady. Prolisovaný česnek, majoránku a pepř.
Na nepřilnavé pánvi jsem rozpálila olej a rozprostřela na něj těsto. Když bylo z jedné strany osmažené dozlatova, obrátila jsem ho a osmažila ho i z druhé strany.
Osmažené bramboráky pokládáme na papírový ubrousek, aby vsákly přebytek oleje a nebyly tak masné.
Takovýchto bramboráků o průměru 16-17 cm jsem z těsta udělala 5.
Při přípravě bramboráků se sice v kuchyni udělá trochu nepořádek, ale ta božská chuť za to stojí.
Přidejte odpověď