Dnes představím jedno staročeské jídlo. Dělala jsem ho poprvé a přiznám se, že jsem si ho nedokázala moc představit. Na druhou stranu mám ráda brambory s kysaným zelím, tak proč ne. Člověk má zkoušet pořád něco nového.
Suroviny:
- 600 g brambor
- 200 – 250 g kysaného zelí
- 150 ml mléka
- 1 cibule
- 60 g špeku
- kousek másla
Brambory oloupeme a uvaříme v mírně osolené vodě doměkka.
Mezitím, co se vaří brambory, nakrájíme slaninu na malé kostičky a dáme škvařit. Cibuli oloupeme, nakrájíme rovněž na malé kostičky a dáme smažit na rozškvařenou slaninu.
Uvařené brambory slijeme, rozšťoucháme a přidáme plátek másla. Přikryjeme poklicí a necháme ho rozpustit.
Z kysaného zelí slijeme vodu, pokrájíme ho na menší kousky. Mléko ohřejeme, aby nám kaši neochladilo. Pokud máme zelí z lednice, tak ho dáme také na chvíli do mikrovlnné trouby.
Do rozšťouchaných brambor přilijeme trochu mléka a šleháme. Nejlépe elektrickým šlehačem. Mléko postupně přiléváme a stále šleháme dokud nedocílíme hladké kaše. Množství mléka se nedá přesně určit. Záleží na druhu brambor.
Nakonec přidáme syrové kysané zelí a dobře promícháme. Je-li třeba, přisolíme. Kysané zelí je samo o sobě slané, tak ať to se solí nepřeženete.
Kaši posypeme cibulkou, osmaženou na slanině.
Podáváme s uzeným masem, opečenou klobásou, jitrnicí nebo jelitem.
Přidejte odpověď