Bramborová kaše s kysaným zelím

Bramborová kaše s kysaným zelím
Bramborová kaše s kysaným zelím

Dnes představím jedno staročeské jídlo. Dělala jsem ho poprvé a přiznám se, že jsem si ho nedokázala moc představit. Na druhou stranu mám ráda brambory s kysaným zelím, tak proč ne. Člověk má zkoušet pořád něco nového.

Suroviny:

  • 600 g brambor
  • 200 – 250 g kysaného zelí
  • 150 ml mléka
  • 1 cibule
  • 60 g špeku
  • kousek másla
Suroviny

Brambory oloupeme a uvaříme v mírně osolené vodě doměkka.

Mezitím, co se vaří brambory, nakrájíme slaninu na malé kostičky a dáme škvařit. Cibuli oloupeme, nakrájíme rovněž na malé kostičky a dáme smažit na rozškvařenou slaninu.

Cibule osmažená na špeku

Uvařené brambory slijeme, rozšťoucháme a přidáme plátek másla. Přikryjeme poklicí a necháme ho rozpustit.

Rozšťouchané brambory s plátkem másla

Z kysaného zelí slijeme vodu, pokrájíme ho na menší kousky. Mléko ohřejeme, aby nám kaši neochladilo. Pokud máme zelí z lednice, tak ho dáme také na chvíli do mikrovlnné trouby.

Do rozšťouchaných brambor přilijeme trochu mléka a šleháme. Nejlépe elektrickým šlehačem. Mléko postupně přiléváme a stále šleháme dokud nedocílíme hladké kaše. Množství mléka se nedá přesně určit. Záleží na druhu brambor.

Nakonec přidáme syrové kysané zelí a dobře promícháme. Je-li třeba, přisolíme. Kysané zelí je samo o sobě slané, tak ať to se solí nepřeženete.

Kaši posypeme cibulkou, osmaženou na slanině.

Podáváme s uzeným masem, opečenou klobásou, jitrnicí nebo jelitem.

Bramborová kaše s kysaným zelím a uzenou kotletou

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*