Asi se budete smát, ale tuto skvělou přílohu jsem poprvé ochutnala až ve školní jídelně. U nás doma se nikdy nevařila. Otec ji neměl rád, tak ji moje maminka nedělala. Co nejedl otec, to se u nás nevařilo. Co jsme nejedly my děti a otec to měl rád, to se u nás vařilo.
Tak jsem si řekla, že taková nebudu, že každý dostane, co mu chutná. Tak jsem dost často vařila i více chodů a stala se otrokem kuchyně. Teď, s odstupem času si říkám, co je vlastně správné? Jestli já to mládí neprovařila!
Ve školní jídelně ji vařili i 2 x do týdne a přesto jsem se jí nepřejedla a mám ji dodnes ráda.
Na přípravu dobré bramborové kaše je asi nejdůležitější vybrat správný varný typ. Měl by to být škrobový varný typ C, ale ne vždycky to při nákupu zjistíte. Občas je na regále napsáno „konzumní brambory“ a o varném typu ani zmínka. Já to většinou risknu a doufám, že se netrefím do lojových brambor, které jsou výborné jako příloha, ale na kaši jsou nejhorší. Ty se nadají pořádně našlehat a v kaši zůstávají hrudky.
U kaše je dobré, že se na ni dají použít i horší brambory, které by jako přílohové nevypadaly dobře.
Suroviny:
- 600 g oloupaných brambory
- 60 g másla
- sůl
- mléko (množství záleží na druhu brambor)
Brambory na kaši vaříme obvyklým způsobem, osolíme, ale nepřidáváme kmín. Zalévám je vařící vodou z varné konvice. Proces vaření se tím urychlí.
Hotové brambory slijeme a přidáme máslo a necháme ho pod poklicí rozpustit.
Když se máslo rozpustí, brambory ručně rozšťoucháme a teprve pak je šleháme buď v ručním šlehači nebo robotu. Je možné je našlehat i ručně, ale stojí to více úsilí.
Mléko do kaše ohřívám v mikrovlnné troubě, aby kaši neochladilo a nemusela se před podáváním ohřívat.
Do šlehače s brambory přiléváme za stálého chodu mléko, dokud se nevytvoří hedvábná kaše. Množství mléka záleží na druhu brambor.
Kaši při podávání zaléváme smaženou cibulkou nebo výpekem z masa.
Přidejte odpověď