Bramborová polévka s ovesnými vločkami

Bramborová polévka
Bramborová polévka

Bramborovou polévku vařím velmi ráda. Základem jsou brambory a pak do ní dávám nejrůznější zeleninu, kterou mám zrovna k dispozici. Může se do ní pokrájet kořenová zelenina, květák, brokolice, kedlubna, cibule, pórek… Přidat se mohou i zelené fazolky a zelený hrášek. Lze tak využít nejrůznější zbytky zeleniny, které najdeme v lednici. Já jsem tentokrát použila košťály z brokolice, které mi zbyly z přípravy brokolicové pomazánky. Milovníci hub v ní povaří i houby. Nejlepší jsou čerstvé, ale mohou být i sušené a nebo mražené.

Základní suroviny na moji polévku

Bramboračky vařím vždy kotel. Můžu ji snídat, obědvat i večeřet. Tentokrát jsem použila třílitrový hrnec.

Polévka je velmi zdravá, jenom snad ji kazí jíška z bílé mouky. Rozhodla jsem se ji nahradit rozmixovanými ovesnými vločkami. Nejsou sice tak jemné jako hladká mouka, ale dobře se na másle osmaží a v polévce pak rozvaří. Na konzistenci polévky to není znát.

Osmažená jíška

Základní suroviny na 3 l polévky:

  • 300 – 350 g brambor
  • 150 g mrkve
  • 150 g petržele
  • 100 g celeru
  • 60 g másla
  • 3-4 vrchovaté lžíce rozmixovaných ovesných vloček
  • houby (já jsem použila 200 g mražených)
  • pár růžiček brokolice/květáku
  • hrst zeleného hrášku/zelených fazolek
  • pórek
  • 1 cibule
  • česnek
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 3 listy bobkového listu
  • 6 kuliček nového koření
  • kuličky černého pepře
  • 1 lžička kmínu
  • sůl a mletý pepř na dochucení
  • majoránka

Nejprve si připravíme zeleninu. Oloupeme ji a nakrájíme ji na malé kostičky. Cibuli jsem nakrájela na velké kusy. Hrášek jsem použila zmražený.

Nakrájená zelenina

Rozpustíme máslo a osmažíme na něm dozlatova jíšku z rozmixovaných ovesných vloček. Pak přidáme zeleninu (kromě natí pórku) a chvíli ji za stálého míchání restujeme. Zalijeme 1,5 l vařící vody, přidáme houby, kuličky pepře, nového koření, bobkový list, bujón a vaříme, dokud není zelenina měkká. Délka vaření záleží na velikosti zeleniny. Já jsem ji vařila pod pokličkou asi 20 minut. Houby v ní jsem měla rozmrazené. Před ukládáním do mrazáku je chvíli dusím, takže už nepotřebují tak dlouho vařit.

Polévka připravená k vaření

Nať z pórku přidáme asi tak 10 minut před dovaření polévky. Hodí se i petrželová nať. Těsně před vypnutím do ní prolisujeme česnek, mezi prsty promneme majoránku, případně ještě dosolíme a opepříme.

Uvařená polévka
Bramborová polévka s ovesnými vločkami

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*