Bramborovou polévku vařím velmi ráda. Základem jsou brambory a pak do ní dávám nejrůznější zeleninu, kterou mám zrovna k dispozici. Může se do ní pokrájet kořenová zelenina, květák, brokolice, kedlubna, cibule, pórek… Přidat se mohou i zelené fazolky a zelený hrášek. Lze tak využít nejrůznější zbytky zeleniny, které najdeme v lednici. Já jsem tentokrát použila košťály z brokolice, které mi zbyly z přípravy brokolicové pomazánky. Milovníci hub v ní povaří i houby. Nejlepší jsou čerstvé, ale mohou být i sušené a nebo mražené.
Bramboračky vařím vždy kotel. Můžu ji snídat, obědvat i večeřet. Tentokrát jsem použila třílitrový hrnec.
Polévka je velmi zdravá, jenom snad ji kazí jíška z bílé mouky. Rozhodla jsem se ji nahradit rozmixovanými ovesnými vločkami. Nejsou sice tak jemné jako hladká mouka, ale dobře se na másle osmaží a v polévce pak rozvaří. Na konzistenci polévky to není znát.
Základní suroviny na 3 l polévky:
- 300 – 350 g brambor
- 150 g mrkve
- 150 g petržele
- 100 g celeru
- 60 g másla
- 3-4 vrchovaté lžíce rozmixovaných ovesných vloček
- houby (já jsem použila 200 g mražených)
- pár růžiček brokolice/květáku
- hrst zeleného hrášku/zelených fazolek
- pórek
- 1 cibule
- česnek
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 3 listy bobkového listu
- 6 kuliček nového koření
- kuličky černého pepře
- 1 lžička kmínu
- sůl a mletý pepř na dochucení
- majoránka
Nejprve si připravíme zeleninu. Oloupeme ji a nakrájíme ji na malé kostičky. Cibuli jsem nakrájela na velké kusy. Hrášek jsem použila zmražený.
Rozpustíme máslo a osmažíme na něm dozlatova jíšku z rozmixovaných ovesných vloček. Pak přidáme zeleninu (kromě natí pórku) a chvíli ji za stálého míchání restujeme. Zalijeme 1,5 l vařící vody, přidáme houby, kuličky pepře, nového koření, bobkový list, bujón a vaříme, dokud není zelenina měkká. Délka vaření záleží na velikosti zeleniny. Já jsem ji vařila pod pokličkou asi 20 minut. Houby v ní jsem měla rozmrazené. Před ukládáním do mrazáku je chvíli dusím, takže už nepotřebují tak dlouho vařit.
Nať z pórku přidáme asi tak 10 minut před dovaření polévky. Hodí se i petrželová nať. Těsně před vypnutím do ní prolisujeme česnek, mezi prsty promneme majoránku, případně ještě dosolíme a opepříme.
Přidejte odpověď