Bramborová roláda plněná uzeným masem a houbami

Bramborová roláda
Bramborová roláda

Tak jsem se dala opět do snižování zásob brambor, které jsem dostala od sestry. Tentokrát jsem se rozhodla pro bramborovou roládu plněnou uzeným masem a houbami. Také poslední nalezený velký hřib jsem ještě nezpracovala.

Suroviny na náplň:

  • 200 g uzeného masa
  • 100 g hub
  • 1 menší cibule
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce strouhanky
  • olej na osmažení hub
  • máslo na polití rolády
  • strouhaný sýr na posypání rolády – Gouda, Eidam
Základní suroviny na náplň

Nejprve dáme vařit uzené maso. Použila jsem šťavnatou krkovičku.

Zatímco se vaří maso, dáme se do přípravy hub. Cibuli oloupeme, najemno ji nakrájíme a dáme osmažit na troše oleje. Pak přidáme houby, osolíme, zamícháme a přiklopíme poklicí, aby pustily šťávu. Když jsou houby suché a připalují se, můžeme je podlít trochou vody. Dusíme je asi 15 minut. Opepříme, promícháme a necháme je prochladnout.

Podušené houby

Uvařené uzené maso nakrájíme na malé kostičky.

Nakrájené uzené maso

Smícháme houby s uzeným masem a strouhankou a dáme se do vypracování těsta.

Suroviny na bramborové těsto:

Základní suroviny na bramborové těsto
  • 500 g brambor
  • 300 g hrubé mouky
  • 50 g krupice
  • 1 vejce
  • sůl

Brambory uvaříme ve slupce. Loupeme je ještě vlažné, protože to jde lépe. Do těsta naopak přidáváme až vychladlé. Těsto při zpracování horkých brambor řídne.

Navážíme mouku, krupici, osolíme, přidáme vejce, nastrouhané brambory a vypracujeme bramborové těsto. Množství mouky nelze striktně určit, záleží na druhu brambor.

Těsto položíme na potravinářskou fólii a vyválíme ho. Já jsem z něj vyválela obdélník o rozměrech 250 mm x 270 mm.

Těsto s náplní

Z těsta svineme závin. Na koncích těsto spojíme tak, aby náplň nevypadla.

Bramborová roláda připravená na zabalení do fólie

Roládu zabalenou do fólie vložíme do vařící vody, přiklopíme poklicí a vaříme 40 minut.

Vaření bramborové rolády
Hotová bramborová roláda

Hotovou roládu krájíme šikmo na plátky, poléváme rozpuštěným máslem a sypeme sýrem. Podáváme se salátem nebo listovým špenátem.

Bramborový závin se sýrem

Zkoušela jsem si dát roládu i s dušeným kysaným zelím. Zdálo se mi, že by to mohlo chutnat dobře. Kysané zelí však svou výraznou chutí přerazilo chuť náplně, která nebyla vůbec cítit. Bylo to stejné, jako kdybych jedla bramborový knedlík se zelím. To je pak škoda práce i surovin. Bramborová roláda se sýrem chutná skvěle.

Bramborová roláda se zelím.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*