Bramborové karbanátky s dušenou zeleninou

Bramborové karbanátky
Bramborové karbanátky

Objevila jsem jeden starý recept, který mě zaujal. Byla jsem opravdu zvědavá, jak mohou takové bramborové karbanátky chutnat. Darované brambory od sestry jsem stále ještě nestihla spotřebovat, tak jsem se do nich pustila.

Je pravda, že původní receptura je čistě vegetariánská. Já jsem tam i kromě jiného, přidala navíc slaninu.

Suroviny na 5 karbanátků:

  • 200 g brambor
  • 2 plátky toustového chleba
  • 60 g slaniny
  • sůl
  • pepř
  • olej na smažení
  • 2 vajíčka
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1 stroužek česneku
  • majoránka
  • 1 menší cibule

Suroviny na dušenou zeleninu:

  • 450 g mražené zeleniny
  • olej
  • grilovací koření na zeleninu
Základní suroviny na bramborové karbanátky

Nejprve uvaříme brambory ve slupce. Oloupeme je a rozmačkáme šťouchadlem na brambory.

Slaninu nakrájíme na kostičky a osmahneme na pánvi. Když se z ní uvolní omastek, osmažíme na ní najemno nakrájenou cibulku.

Smažení cibulky na slanině

Když se ze slaniny neuvolní dostatek tuku, přidejte olej.

Plátky toustového chleba nakrájíme na kostičky, zalijeme osmaženou cibulkou se slaninou a omastek necháme do chleba vsáknout. V původní receptuře bylo místo slaniny mléko. Tak to zvažte. Já mám v tomto případě jasnou volbu.

Toustový chléb s cibulkou, slaninou a kořením, rozšťouchané brambory

Přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku, 1 celé vejce, 1 žloutek a vše dobře promícháme. Nakonec vmícháme prochladlé rozšťouchané brambory.

Karbanátková hmota s bílky a strouhankou

Než začneme tvořit karbanátky, dáme dusit mraženou zeleninu, abychom obojí dodělali současně. Recept je popsán níže.

Z vytvořené hmoty tvarujeme karbanátky, které z obou stran namočíme do zbylého rozšlehaného bílku a obalíme ve strouhance.

Překvapilo mě, jak se s bramborovou hmotou dobře pracuje. Karbanátky se nerozpadávají.

Karbanátky smažíme po obou stranách na rozpáleném oleji.

Smažení bramborových karbanátků
Hotové bramborové karbanátky

K bramborovým karbanátkům se dobře hodí dušená zelenina. Já zvolila mraženou rychlovku.

450 g mražené zeleniny

Zeleninu nasypeme na rozpálený olej, ochutíme grilovacím kořením na zeleninu, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka. Hotovou zeleninu jsem ještě trochu dochutila pepřem a sójovou omáčkou.

Zelenina před dušením

Zeleninu je možno také dusit na osmažené cibulce. Vzhledem k tomu, že cibulka je již v karbanátcích, upustila jsem od ní.

Bramborové karbanátky s dušenou zeleninou

2 komentáře

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*