Bramborové palačinky plněné špenátem

Bramborové palačinky plněné špenátem

Milovníkům špenátu přináším typ na jedno bezmasé jídlo. Tento týden začalo období velikonočního půstu, tak těm, kteří tuto starou tradici dodržují, se tento recept může také hodit.

Nejprve si připravíme špenát. Můžete použít listový i mražený protlak. Já jsem tentokrát použila mražený. Je nejlepší si ho vyndat den předem z mrazáku, propíchat zespodu obal a nechat ho na nějaké mřížce pořádně odkapat. Když se zbavíme přebytečné vody, nemusíme ji z něj vařením odpařovat nebo ho zahušťovat jíškou.

Suroviny na špenát:

  • 1 balení rozmrazeného špenátu zbaveného vody (450 g)
  • 1 menší cibule
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • 1 vejce
  • prolisovaný česnek
  • případně 1-2 lžíce smetany na šlehání

Nejprve si oloupeme a na kostičky nakrájíme cibuli. Menší jsem neměla, tak jsem ji nepoužila celou. Něco málo přes půlku.

Na rozpáleném oleji ji osmažíme.

Osmažená cibulka

Na osmaženou cibulku vyklopíme špenát, obě suroviny promícháme, osolíme, opepříme a trochu povaříme. Nepotřebuje to moc, pár minut.

Špenát na cibulce

Pak přidáme rozmíchané vajíčko s 1-2 lžícemi smetany. Smetana není nutná, ale pokud ji máte, doporučuji ji tam dát. Špenát zjemní. Směs mícháme, dokud vajíčko neztuhne. Nakonec vmícháme prolisovaný česnek.

Hotový špenát

Špenát je hotový, můžeme se pustit do palačinek.

Suroviny na palačinky:

  • 200 g brambor
  • 1 vejce
  • 50 g hrubé mouky
  • 125 ml mléka
  • sůl
  • olej na potření pánve
Suroviny na palačinky

Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.

Nakrájené brambory

Brambory, vejce a mléko vložíme do mixéru, osolíme a rozmixujeme. Mixovala jsem v thermomixu 2 minuty na stupeň číslo 4.

Suroviny k mixování

Do rozmixovaných surovin vmícháme mouku a máme hotovo. Můžeme se pustit do smažení.

Hotové těsto

Oleje není třeba mnoho. Stačí pánev jenom potřít. Rozpálíme ji a naběračkou na ni nanášíme těsto. Pěkně ho do tenka rozetřeme po pánvi a smažíme po obou stranách. Smažila jsem na pánvi o průměru 21cm.

Smažení palačinky po druhé straně

Z tohoto množství jsem udělala tři palačinky. První jsem udělala přes celou pánev, další 2 trochu menší. Asi by se dala použít i menší pánev.

Množství surovin je zapotřebí přizpůsobit strávníkům. Já jsem na ně sama, tak je zdolám tak na dvakrát. Jsou docela syté.

Palačinky jsem ještě vylepšila o nastrouhaný tvrdý sýr. V základní receptuře není.

Palačinka posypaná sýrem

Na sýr naneseme vrstvu teplého špenátu. Než jsem udělala palačinky, tak mi vychladl. Musela jsem ho přihřát.

Palačinka potřená špenátem

Pak už zbývá jenom palačinku zarolovat. Jde to dobře, nepraská. A to jsem tam špenátu naložila poctivou porci.

Hotové palačinky

Tyto palačinky se hodí k obědu, k večeři a nebo jenom tak zakousnout ke svačince.

Bramborová palačinka plněná špenátem

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*