Tyto placičky většinou smažím, když mi zbydou vařené brambory od oběda. Jsou výborné jenom tak k zakousnutí, ale i jako příloha. Brambory, které bych nejspíš vyhodila, se zužitkují a navíc si pochutnáme.
Základní suroviny:
- 300 g vařených brambor
- 30 g iberijského špeku
- 150 g hladké mouky
- 1 vejce
- sůl
- případně tvrdý sýr na posypání
- sádlo na smažení
Odvážíme mouku, vmícháme do ní sůl, přidáme najemno nastrouhané brambory, na kostičky nakrájený špek a navrch rozklepneme 1 vejce. Z této směsi ručně vypracujeme těsto. Snažíme se, aby špek byl v těstě rovnoměrně rozmístěný.
Těsto vyválíme do tvaru knedlíku a rozdělíme ho na 10 dílů. Z těch pak tvoříme placičky.
Pak už nezbývá, než placičky po obou stranách usmažit na rozpáleném sádle.
Placičky lze vylepšit nastrouhaným parmezánem. Ten jsem na placičky sypala ještě při smažení, hned po obrácení placiček. Sýr teplem trochu povolí a z placiček pak nepadá.
Placičky je vhodné servírovat i jako přílohu k masu se zelím. Buď jako náhrada knedlíků a nebo jako další varianta přílohy. U nás byl nakonec větší zájem o placičky než o knedlíky. Se zelím chutnají výtečně.
Přidejte odpověď