
Občas mívám velké oči a navařím toho více, než sníme. Nerada plýtvám potravinami, tak se snažím zbylé jídlo co nejefektivněji zpracovat, aby se nemuselo vyhodit. To se mi stává nejčastěji s brambory. Ne vždy odhadnu množství, které sníme k obědu. Zajímavé je, že s masem se mi to nestává. To Krušnohorec dojí na rozdíl od brambor vždy.
Zbylé brambory se nemusí nutně vyhodit. Lze z nich udělat bramborové placky, které jsou výborné nejen jako příloha, ale dají se jíst i jen tak na chuť.
Většinou mi brambor nezbyde zase tolik, aby se vyplatilo ze samotných smažit placky. Přidávám k nim syrové brambory. Mně zbylo tentokrát 200 g vařených brambor. Přidala jsem ještě 300 g syrových. Optimální je asi půl na půl, ale není nutné to ortodoxně dodržovat.
základní suroviny na placky:
- 200 g vařených brambor
- 300 g syrových brambor
- 1 vejce
- 4 vrchovaté lžíce hladké mouky
- sůl
- koření (já rozemlela trochu tymiánu a rozmarýnu)
- můžeme přidat i trochu prolisovaného česneku
- strouhanka na obalení (není nutné, ale placičky lépe drží pohromadě)
- sádlo nebo olej na smažení

Postup je velmi jednoduchý. Nastrouháme najemno vařené i syrové brambory, přidáme koření, mouku a vejce a vše dobře promícháme. Vypracujeme těsto, které je tužší než na bramboráky a řidší než na bramborové knedlíky.

Abychom měli placičky rovnoměrné, rozdělíme nejprve těsto pokud možno na stejné koule a ty pak zmáčkneme a tvoříme v ruce placičky. Můžeme je obalit z obou stran ve strouhance.

Z tohoto množství jsem udělala 11 placiček o průměru 8-9 cm a výšce asi 1 cm.
Smažíme na lívanečníkové pánvi na rozpáleném sádle nebo oleji. Pánev na lívance není úplně nutná, ale na druhou stranu jsou z ní placičky rovnoměrné.


K placičkám se hodí například restovaná zelenina. Zvolila jsem zmraženou, přílohovou.

Na wok pánvi jsem rozpustila 60 g másla a orestovala na něm zeleninu. Trochu jsem ji osolila a přidala kurkumu. Je zdravá a přidá zelenině i pěknou barvu.

Restujeme za občasného míchání, dokud není zelenina měkká.

Já bych už byla takto spokojená, ale Krušnohorec si přihodil na talíř ještě plátek krkovičky, která se pekla 14 hodin na 90 °C.


Krkovička se sice rozplývala na jazyku, ale já plánovala pro letní teplý den odlehčené bezmasé jídlo. Já míním, Krušnohorec mění.
Přidejte odpověď