Blíží se Velikonoce, tak si myslím, že jestli na tento svátek děláte stejně jako já bramborový salát, tak přijde tato jeho obměna vhod. Vyzkoušela jsem si ho dopředu a mohu ho vřele doporučit.
Velikonoce jsou sice svátky jara, ale bohužel se na ně na rozdíl od jara tradičně netěším.
Ani nevím, čím si mě tyto svátky znepřátelily. Kvůli jednomu volnému dni mě nikdy nebavilo zdobit byt. Když byly děti malé, tak jsem se k nějaké té výzdobě donutila, upekla perníčky, ozdobila je cukrovou polevou a obarvila vajíčka. Když jsem se hodně snažila, tak jsem na ně nalepila i obtisky s velikonočními motivy. Měla jsem doma dceru, tak to ani jinak nešlo. Postupem času jsem zjistila, že je jednodušší místo barvení vajíček, koupit čokoládová.
Tomuto jarnímu svátku nepomohlo k oblibě ani přidání dalšího volného dne. Většinou se snažím na Velikonoce někam odjet. Když zůstanu doma, tak tradičně k jídlu připravuji bramborový salát, jarní nádivku a nebo peču jehněčí maso.
Vždycky jsem dělala klasický s kořenovou zeleninou. Nyní jsem tuto zeleninu nahradila květákem, jenom jsem přidala jednu mrkev. Ani ne kvůli chuti, ale kvůli barvě. Trochu salát rozveselí. Taky jsem žlutou cibuli nahradila červenou. I ta přidá salátu na kráse.
Dříve bych si asi na Velikonoce neudělala salát s květákem, ale nyní je v nabídce skoro po celý rok.
Základní suroviny:
- 500 g brambor
- 500 g květáku (asi polovina 1 květáku)
- 2 cibule
- 7-8 okurek
- 1 větší mrkev
- sůl, pepř
- 7- 8 vrchovatých lžic majonézy
Nejprve si uvaříme brambory ve slupce. Květák omyjeme a rozebereme na větší růžičky. Mrkev oloupeme a rozpůlíme. Aby zelenina nenasákla moc vody, vařila jsem ji na páře. Po 15 minutách jsem vypnula plyn, vyndala květák, ale mrkev jsem ještě nechala dojít v páře dalších 15 minut.
Brambory se loupou lépe ještě teplé. Na kostičky je pasíruji přes mřížku studené. Jinak hrozí, že se rozmačkají.
Květák rozebereme na malé růžičky. Košťál odstraníme. Použila jsem ho spolu s druhou půlkou květáku na polévku.
Cibule sice můžete použít žluté, ale lepší jsou červené. Dodají salátu lepší barvu. Cibule nakrájíme nadrobno.
Sterilované okurky nakrájíme na drobné kostičky.
Všechny suroviny nasypeme do jedné mísy, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
Většinou si tuto směsku dělám den dopředu a nechám uležet v lednici. Majonézu dávám až druhý den. Když není čas, nedá se nic dělat. Salát včetně majonézy dělám v jednom dni.
Takový salát se dá jíst ke svačině třeba jenom s rohlíkem.
K obědu je tedy lepší si k němu dát řízek.
Přidejte odpověď