Brambory zapečené s lilkem a žampiony

Zapečené brambory s lilkem
Zapečené brambory s lilkem

Tyto zapečené brambory si můžete připravit jako hlavní jídlo a nebo jako přílohu k masu. Já jsem si je dala pouze se zeleninovým salátem a byla jsem spokojená.

Brambory se zeleninovým salátem

Na přípravu brambor potřebujete:

  • 700 g brambor
  • 30 g sádla
  • 150 g krémových žampionů
  • 1 lilek (cca 300 g)
  • 2-3 výhonky řapíkatého celeru
  • sůl
  • bylinky na posypání brambor (drcený kmín, rozmarýn, tymián,…)
  • 4 vejce
  • 1 frťan smetany 33%
  • tvrdý sýr na posypání

Na marinádu pro lilek a žampiony potřebujete:

  • 7 lžic oleje
  • bylinky (rozmarýn, tymián, saturejku,…)
  • 1 lžička sladké papriky
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
Základní suroviny
Suroviny na závěrečnou fázi zapékání

Nejprve si nakrájíme na kolečka, asi 1 cm tlustá, lilek. Kolečka lilku posolíme a necháme je asi 20 minut potit. Krůpěje, které se nám na povrchu lilku vytvoří, setřeme papírovou kuchyňskou utěrkou. Zbavíme tím lilek hořkosti.

Vypocený lilek

Zatímco se nám lilek potí, vymažeme zapékací misku polovinou sádla. Druhou polovinu si necháme na vrchní vrstvu brambor.

Vymazaná zapékací miska

Pak si uděláme smícháním oleje, papriky, soli, prolisovaného česneku a rozdrcených bylinek marinádu.

Marináda na lilek a žampiony

Žampiony omyjeme, osušíme kuchyňskou utěrkou a nakrájíme na plátky, které potřeme marinádou.

Žampiony potřené marinádou

Brambory oloupeme a zatím necháme v hrnci s vodou. Vyplaví se z nich škodlivý škrob.

Řapíkatý celer si nakrájíme na kousky. Když ho tam nepřidáte, nic se nestane, ale je zdravý a výborně se k lilku a žampionům hodí. Naopak bych ho tam příště přidala více, než dva výhonky.

Vypocený a osušený lilek natřeme marinádou.

Marinovaný lilek

Brambory osušíme a polovinu brambor nakrájíme na kostičky a druhou polovinu na kolečka.

Když máme připravené všechny suroviny, pustíme se do vrstvení surovin. První vrstvu tvoří na kostičky nakrájené brambory. Ochutíme je solí a drcenými bylinkami.

Brambory s bylinkami

Mezery v bramborách jsem vyplnila kousky řapíkatého celeru.

Brambory s řapíkatým celerem

Třetí vrstvu tvoří žampiony.

Třetí vrstva

Na žampiony položíme marinovaný lilek.

Čtvrtá vrstva

Poslední vrstvou jsou zase brambory. Ty jsem opět posypala solí a drcenými bylinkami.

Pátá vrstva

Na brambory jsem ještě položila na kousky nakrájené sádlo. Brambory se pak lépe opečou.

Brambory se sádlem

Troubu jsem rozpálila na 180 °C a vložila jsem do ní na 20 minut zapékací mísu bez poklopu. Pak jsem ji zaklopila a pekla dalších 20 minut. Poté jsem dekl sundala a nechala horní vrstvu opékat. Po deseti minutách jsem brambory zalila rozkvedlanými vejci se smetanou a posypala sýrem. Teplotu jsem zvýšila na 200 °C a čekala, až se vejce srazí. Celý proces trval asi 1 hodinu.

Milovníci masa Vám začnou brambory na talíři nadzvedávat a hledat maso. Tak pak se nedá nic dělat. Musíte tam nějaké dodat. Já přidala přírodní vepřový řízek z kýty.

Zapečené brambory s přírodním vepřovým řízkem

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*