Brie v bramboráku

Brie v bramboráku
Brie v bramboráku

Bramboráky miluji, a to na nejrůznější způsoby. Někdy do těsta přidávám uzeninu, jindy kysané zelí, no a tentokrát jsem ho vylepšila sýrem s plísní na povrchu. Byla to opravdová ňamka.

Základní suroviny na 5 bramboráků:

Základní suroviny
  • 650 – 700 g brambor
  • 2 – 3 lžíce hladké mouky
  • 2 vejce
  • 200 g sýru s plísní na povrchu (Brie, Hermelín)
  • asi 100 ml mléka
  • sůl
  • majoránka
  • 3 stroužky česneku
  • olej na smažení

Nejprve si oloupeme a nastrouháme najemno brambory.

Nastrouhané brambory

Přilijeme mléko, které by mělo zabránit hnědnutí brambor. Přidáme vejce, mouku a vše důkladně promícháme. Dochutíme prolisovaným česnekem, solí a majoránkou.

Sýry jsem nakrájela asi na jeden centimetr tlusté proužky. Z obou sýrů jich bylo deset.

Na pánvi rozpálíme olej a nalijeme na něj první vrstvu těsta. Vidličkou upravíme tvar. Měla by to být kolečka. Moje bramboráky měly průměr asi 13 cm. Čím jsou bramboráky větší, tím se s nimi při otáčení hůře manipuluje. Když se kolečka nedaří, nevadí. Na chuti to neubere.

Na první vrstvu dáme dva plátky sýru.

Brie na první vrstvě bramboráčku

Sýr přikryjeme další vrstvou bramborového těsta.

Třetí vrstva bramboráku

Počkáme, až se první vrstva usmaží do zlatova. Pak bramborák otočíme.

Otočený bramborák

Hotové bramboráky ukládáme na ubrousky, aby se zbavily přebytečného oleje.

Trochu jsem se obávala, jestli sýr nebude při smažení z bramborákového těsta vytékat. Mé obavy byly zbytečné. Sýr povolil, ale nevytekl. Při rozkrojení byla vidět sýrová vrstva.

Bramboráček se sýrem brie

Bramboráky jsou hutné, zasytí. Je dobré je pro odlehčení podávat se zeleninou nebo zeleninovým salátkem.

1 komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*