Bramboráky miluji, a to na nejrůznější způsoby. Někdy do těsta přidávám uzeninu, jindy kysané zelí, no a tentokrát jsem ho vylepšila sýrem s plísní na povrchu. Byla to opravdová ňamka.
Základní suroviny na 5 bramboráků:
- 650 – 700 g brambor
- 2 – 3 lžíce hladké mouky
- 2 vejce
- 200 g sýru s plísní na povrchu (Brie, Hermelín)
- asi 100 ml mléka
- sůl
- majoránka
- 3 stroužky česneku
- olej na smažení
Nejprve si oloupeme a nastrouháme najemno brambory.
Přilijeme mléko, které by mělo zabránit hnědnutí brambor. Přidáme vejce, mouku a vše důkladně promícháme. Dochutíme prolisovaným česnekem, solí a majoránkou.
Sýry jsem nakrájela asi na jeden centimetr tlusté proužky. Z obou sýrů jich bylo deset.
Na pánvi rozpálíme olej a nalijeme na něj první vrstvu těsta. Vidličkou upravíme tvar. Měla by to být kolečka. Moje bramboráky měly průměr asi 13 cm. Čím jsou bramboráky větší, tím se s nimi při otáčení hůře manipuluje. Když se kolečka nedaří, nevadí. Na chuti to neubere.
Na první vrstvu dáme dva plátky sýru.
Sýr přikryjeme další vrstvou bramborového těsta.
Počkáme, až se první vrstva usmaží do zlatova. Pak bramborák otočíme.
Hotové bramboráky ukládáme na ubrousky, aby se zbavily přebytečného oleje.
Trochu jsem se obávala, jestli sýr nebude při smažení z bramborákového těsta vytékat. Mé obavy byly zbytečné. Sýr povolil, ale nevytekl. Při rozkrojení byla vidět sýrová vrstva.
Bramboráky jsou hutné, zasytí. Je dobré je pro odlehčení podávat se zeleninou nebo zeleninovým salátkem.
Ňňáááááááámmm