Syn byl na konci roku na dovolené a z člověka, který si život bez masa neuměl představit, se stal vegan. Ani ne vegetarián, ale rovnou vegan.
Říkal mi, abych do toho šla také, že se cítí mnohem lépe, než když jedl maso. Asi úplný vegan ze mě nebude, ale řekla jsem si, že bych mohla maso alespoň omezit. Obzvláště vepřové.
Jednou volal a ptal se, čím by mohl nahradit vejce. Chtěl si obalit květák. Tak to jsem opravdu nevěděla. Krušnohorec zalovil na netu a zjistil, že existuje hraška, ve které se dá květák obalit a neobsahuje vejce.
Doma jsem měla brokolici, tak jsem se vydala shánět hrašku. Myslela jsem si, že to nebude jednoduché, že budu muset navštívit nějaký specializovaný obchod pro vegany. Hned v prvním supermarketu jsem na ni narazila. Musela jsem sice trochu zapátrat, ale objevila jsem ji.
Hlavní složkou je hrách. Odtud se tedy vzal ten název hraška. Pak dále obsahuje kukuřici, rýži, jáhly, no a ještě nějaké to koření. Obalovat v hrašce je o něco dražší než v trojobalu. Hraška je tedy spíš těstíčko než trojobal, ale suroviny obalené v hrašce se dají ještě obalit i ve strouhance. Dokonce bych řekla, že je to lepší. Určitě křupavější.
Hraška je skutečně cítit po hrachu, ale vzhledem k tomu, že je v ní kromě jiného i česnek a chilli, tak je pikantní.
Co je trochu nešikovné, že jedno balení obsahuje 140 g hrašky. Na čtyři porce o váze 400 g zeleniny se má použít 100 g hrašky rozmíchané ve 150 ml vody. To pak 40 g zbyde. Podle mých výpočtů to není už na celé porce. Nevím, proč nedělají balení o váze 150 g.
Suroviny:
- 500 g brokolice (400 g růžiček)
- 100 g hrašky
- olej na smažení
- případně strouhanku
Postup je velmi jednoduchý. Nejprve jsem brokolici rozdělila na růžičky, omyla a nechala okapat. Samostatné růžičky bez košťálu vážily 400 g, tak jsem si myslela, že mi bude stačit 100 g hrašky. Na jednu se však hrašky nedostalo. Možná jsem obalovala moc poctivě.
Aby brokolice nenatáhla vodu, vařila jsem ji asi 7- 10 minut na páře.
Uvařenou brokolici buď necháme vychladnout a nebo ji šokově zchladíme studenou vodou. Nesolila jsem ji, hraška je ochucená.
Podle návodu na balení odvážíme hrašku, zalijeme ji studenou vodou a vymícháme hladké těstíčko. V něm pak obalujeme jednotlivé růžičky brokolice, které vkládáme na rozpálený omastek. Je možné brokolici obalenou v hrašce ještě obalit i ve strouhance.
Brokolici otáčíme, aby se osmažila ze všech stran.
Podáváme s bramborem.
Přidejte odpověď