Narazila jsem na brokolici ve slevě. Hned mě napadly brokolicové karbanátky. Dlouho jsem je nedělala a teď, když se díky home office stravuji doma, se to i hodí.
Suroviny:
- 500 g brokolice
- 300-350 g brambor
- 30 g slaniny
- 1 menší cibule
- sůl, pepř
- 3 – 4 stroužky česneku
- majoránka
- 60 g tvrdého sýra
- 3 vejce
- hladká mouka na obalování
- strouhanka na obalování
- olej na smažení
Nejprve omyjeme brokolici. Rozdělíme ji na růžičky, odkrojíme košťál, který oloupeme, neboť ho také použijeme.
Brambory oloupeme a dáme je vařit v osolené vodě.
Brokolici vaříme na páře. Nenatáhne tolik vody a karbanátky jsou tak pevnější. Vaříme asi 15 minut.
Mezitím, co se nám brambory a brokolice vaří, rozkrájíme slaninu na malé kostičky a vyškvaříme. Oloupeme cibuli, nakrájíme na malé kousky a osmažíme ji na rozškvařené slanině.
Uvařené brambory rozšťoucháme na kaši, přidáme osmaženou slaninu s cibulí, prolisovaný česnek, majoránku, dochutíme solí a pepřem, dobře promícháme a necháme vše vystydnout.
Ovařenou brokolici rozkrájíme nadrobno, košťály nastrouháme nahrubo a také necháme prochladnout.
Do vychladlé bramborové směsi nastrouháme sýr, přidáme 1 vajíčko, brokolici a vše promícháme.
Teď už můžeme tvarovat karbanátky. Když se začnou lepit na ruce, hned si je umyjte. Zase to půjde dobře. Pěkně je upěchujte, aby se nerozpadaly.
Pak je obalíme v trojobalu. Hladká mouka, 2 rozšlehaná vejce a strouhanka. Hotové karbanátky opékáme na oleji z obou stran dozlatova.
Zkoušela jsem karbanátky obalit jenom v mouce, myslela jsem, že by mohly být dietnější, ale naopak. Moc sály olej. Trojobal pomohl.
Hotové karbanátky podáváme s bramborovou kaší, brambory a nebo dietně jako já se zeleninou. Čeká mě slezina z gymnázia, tak se musím trochu snažit. Když jsem si spočítala, po kolika letech, tak jsem skoro zpanikařila.
Přidejte odpověď