Broskve v listovém těstě

Koláčky s broskví
Koláčky s broskví

Je víkend, tak by se slušelo upéci něco sladkého. Chtěla jsem něco nenáročného a samozřejmě dobrého. Vzpomněla jsem si na koláčky z listového těsta. Listové těsto si nedělám vlastní, kupuji ho, tak je hned půlka práce hotová.

Suroviny:

Suroviny

V původní receptuře se koláčky potírají žloutkem rozkvedlaným se 2 lžícemi smetany. Protože jsem již dlouho tyto koláčky nedělala, nepamatovala jsem si, jestli mi bude samotný jeden žloutek stačit. Stačil, tak jsem smetanu nepřidávala. Kvůli dvěma lžícím smetany je také zbytečné kelímek načínat.

  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 sáčku vanilkového pudingu
  • chlazené listové těsto (250 mm x 400 mm)
  • 6 půlek kompotovaných broskví
  • 1 žloutek
  • (2 lžíce smetany)
  • mandlové lupínky
  • moučkový cukr na posypání

Nejprve si uvaříme puding. Polovinu mléka dáme vařit v hrníčku, nejlépe s nepřilnavým povrchem a v druhé polovině rozmícháme cukr a pudingový prášek. Jakmile začne mléko vařit, přilijeme za stálého míchání pudingové mléko a přivedeme opět k varu. Vaříme asi 2 minuty.

Vychladlý puding

Puding musíme zchladit. Když nechceme, aby nám na povrchu vznikla krusta, puding občas zamícháme, dokud nevychladne.

Na tomto listovém těstě je super, že už je i vyválené. Je s ním minimální práce. Na druhou stranu by mělo mít trochu jiné rozměry, abychom měli 6 čtverců beze zbytku. Já jsem ho rozkrájela na čtverce o rozměrech 125 mm x 125 mm. Zbytek jsem nakonec také využila. Asi by se nic nestalo, kdybychom delší stranu rozkrájeli na rovnoměrné díly. Nebyly by to sice pravidelné čtverce, ale myslím si, že by se těch pár milimetrů rozdílu ztratilo.

Těsto rozkrájené na čtverce 125 mm x 125 mm

Střed těsta natřeme rozkvedlaným žloutkem a rohy přehneme dovnitř.

Přehnuté rohy těsta

Doprostřed těsta dáme lžíci pudingu a na něj odkapanou půlku kompotované broskve. Tento kompot obsahuje přesně 6 půlek broskve.

Strany těsta zvedneme a v rozích spojíme. Nebojte se pořádně přitlačit, aby se rohy nerozpojily.

Tvorba koláčku
Hotový koláček

Lepší je, si těsto dát rovnou na pečící papír na plech a koláčky tvořit tam. Předejdeme tím deformaci koláčků při přenášení na plech.

Koláčky připravené k pečení

Hotové koláčky potřeme rozkvedlaným žloutkem, posypeme plátky mandlí a můžeme přejít na pečení.

Dva zbylé obdélníky těsta jsem dala na sebe a zakroutila. Potřela žloutkem, posypala solí a kmínem a upekla spolu s koláčky. Sladké nejím, tak alespoň také něco pro mě.

Koláčky jsem pekla v horkovzdušné troubě na 180 °C 17 minut.

Upečené koláčky jsem nechala na plechu vychladnout. Pak by se měly posypat moučkovým cukrem. Vylepší to jejich vzhled a zakryje nedostatky. Něco, jako když se žena nalíčí. Krušnohorec nemá rád moučkový cukr, tak se nedá nic dělat. Moje koláčky zůstávají přírodní.

Hotové koláčky

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*