Cheesecake s mákem

Cheesecake

Tento dezert je trochu časově i finančně náročnější, ale stojí za to. Milovníci tvarohu a máku si přijdou na své.

Suroviny na korpus:

Suroviny na korpus
  • 3 vejce
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • 3 lžíce vařící vody
  • 2 lžíce oleje
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 1/3 prášku do pečiva
  • 1 lžička kakaa

Suroviny na náplň:

Suroviny na náplň
  • 3 vejce
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 130 g moučkového cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 50 g mletého máku
  • 50 g celého máku

Suroviny na polevu:

Suroviny na polevu
  • 400 g zakysané smetany
  • 3 plátky želatiny
  • 3 lžíce moučkového cukru

Nejprve si připravíme náplň. V robotu vyšleháme tvaroh, mascarpone, cukr a mák a nakonec přidáme vejce. Náplň musí být hladká, bez hrudek.

Šlehání náplně

Hned po přípravě náplně se pustíme do korpusu.

Rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků a z bílků, moučkového cukru a špetky soli vyšleháme pevný sníh.

Šlehání sněhu

Do mouky zamícháme prášek do pečiva.

Do sněhu, při pomalých obrátkách robota, opatrně vmícháme ostatní suroviny, jako je vařící voda, olej, polohrubá mouka s práškem do pečiva, kakao a žloutky.

Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a těsto do ní nalijeme.

Těsto v dortové formě o průměru 24 cm

Těsto pečeme asi 12 minut na 175 °C. Je zapotřebí, aby měl korpus nahoře krustu.

Korpus po 12 minutách pečení

Pak formu vyndáme z trouby a na nedopečený korpus nalijeme krém a formu vrátíme do trouby. Korpus s náplní pečeme dalších 40 minut na 165 °C.

Náplň na korpuse

Upečený korpus s náplní necháme ještě asi hodinu v troubě s otevřenými dvířky, pak ho vyndáme a po úplném vychladnutí dáme do ledničky. Nejlépe do druhého dne. Tvarohová vrstva musí pořádně ztuhnout.

Druhý den se pustíme do polevy.

Želatinu necháme v malém množství vody nabobtnat. Mezitím smícháme zakysanou smetanu s cukrem.

Suroviny na polevu

Po nabobtnání ji zahřejeme, aby se rozpustila. Pak do ní přidáme trochu zakysané smetany a vymícháme do hladka. Želatinu vmícháme do oslazené zakysané smetany.

Polevu nalijeme na tvarohovou vrstvu, vyhladíme a dáme opět do ledničky vychladit. Poleva musí také ztuhnout.

Cheesecake s mákem

1 komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*