Tento dezert je trochu časově i finančně náročnější, ale stojí za to. Milovníci tvarohu a máku si přijdou na své.
Suroviny na korpus:
- 3 vejce
- 3 lžíce krupicového cukru
- špetka soli
- 3 lžíce vařící vody
- 2 lžíce oleje
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 1/3 prášku do pečiva
- 1 lžička kakaa
Suroviny na náplň:
- 3 vejce
- 500 g polotučného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 130 g moučkového cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- 50 g mletého máku
- 50 g celého máku
Suroviny na polevu:
- 400 g zakysané smetany
- 3 plátky želatiny
- 3 lžíce moučkového cukru
Nejprve si připravíme náplň. V robotu vyšleháme tvaroh, mascarpone, cukr a mák a nakonec přidáme vejce. Náplň musí být hladká, bez hrudek.
Hned po přípravě náplně se pustíme do korpusu.
Rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků a z bílků, moučkového cukru a špetky soli vyšleháme pevný sníh.
Do mouky zamícháme prášek do pečiva.
Do sněhu, při pomalých obrátkách robota, opatrně vmícháme ostatní suroviny, jako je vařící voda, olej, polohrubá mouka s práškem do pečiva, kakao a žloutky.
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a těsto do ní nalijeme.
Těsto pečeme asi 12 minut na 175 °C. Je zapotřebí, aby měl korpus nahoře krustu.
Pak formu vyndáme z trouby a na nedopečený korpus nalijeme krém a formu vrátíme do trouby. Korpus s náplní pečeme dalších 40 minut na 165 °C.
Upečený korpus s náplní necháme ještě asi hodinu v troubě s otevřenými dvířky, pak ho vyndáme a po úplném vychladnutí dáme do ledničky. Nejlépe do druhého dne. Tvarohová vrstva musí pořádně ztuhnout.
Druhý den se pustíme do polevy.
Želatinu necháme v malém množství vody nabobtnat. Mezitím smícháme zakysanou smetanu s cukrem.
Po nabobtnání ji zahřejeme, aby se rozpustila. Pak do ní přidáme trochu zakysané smetany a vymícháme do hladka. Želatinu vmícháme do oslazené zakysané smetany.
Polevu nalijeme na tvarohovou vrstvu, vyhladíme a dáme opět do ledničky vychladit. Poleva musí také ztuhnout.
Česky bych tomu říkal tvarohový dort s mákem, ale ať se tomu říká jak chce, je to moc dobrý!!!