Chilli con carne jsou výborně připravené a ochucené fazole s hovězím mletým masem. Je to v podstatě takový eintopf, mající původ v mexické kuchyni. Toto jídlo zahřeje, je tedy vhodné pro zimní období.
Podle názvu se každému vybaví ostré jídlo. Nemusí tomu tak nutně být. Ten, kdo nemá rád pálivé, může vynechat chilli papričku a pochutná si stejně tak, jako milovníci pálivého s papričkou. Je tam spoustu jiných výborných chutí, které dokáží nadchnout.
Základní suroviny:
- 500 g hovězího mletého masa
- 1 konzerva fazolí
- 1 cibule
- 4 lžíce oleje
- 1 červená paprika
- 1- 2 lžičky červené mleté papriky
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 300 ml hovězího vývaru/1 kostka hovězího bujónu
- 1 konzerva rajčat
- 1 malá konzerva rajčatového protlaku
- sůl
- pepř
- majoránka
- 1 lžička římského kmínu
- 1/2 lžičky skořice
- 1 velká tabulka hořké čokolády
Přísad je docela dost, je dobré si napřed vše připravit.
Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na kostičky a osmažíme ji na rozpáleném oleji. Zatím, co se smaží cibule, můžeme si oloupat česnek a nakrájet ho na plátky a papriku na proužky.
Na opečenou cibuli přidáme nakrájený česnek a chvíli restujeme. Pak přisypeme mletou sladkou papriku, pepř, skořici, římský kmín a promícháme.
Pak přijde na řadu mleté hovězí maso. To se snažíme vařečkou na pánvi rozdělit a opéci.
Na orestované maso přidáme rajčatový protlak, zamícháme a přidáme na plátky nakrájenou červenou papriku.
Po chvilce restování papriky přidáme konzervu s rajčaty a hovězí vývar.
Směs vaříme, dokud není paprika měkká.
Fazole z konzervy jsou měkké, přidáváme je nakonec. Před tím můžeme do směsi rozpustit tabulku čokolády, která má tomatovou chuť zjemnit.
Přidáme fazole, prohřejeme a dochutíme namletou chilli papričkou, majoránkou, případně solí.
Podáváme s rýží nebo v tortile.
Přidejte odpověď