Cibulový koláč

Cibulový koláč
Cibulový koláč

Před pár dny mě navštívila sestra, a protože má chalupu na vesnici, kde se kromě jiného pěstuje cibule, tak přivezla hned 5 kg. Cibule je čerstvá, ještě nemá úplně zaschlou slupku. Na jídlo je taková cibule nejlepší, protože je šťavnatá, ale bohužel moc nevydrží.

5 kg cibule

Pustila jsem se tedy do zpracování cibule a udělala z ní jako první oblíbený cibulový koláč.

Suroviny na těsto:

  • 180 g hladké mouky
  • 100 g Hery
  • 1 žloutek
  • sůl
  • 4 lžíce studené vody
  • potravinářská fólie
  • tuk na vymazání koláčové formy

Suroviny na náplň:

  • 5 cibulí
  • olej na restování cibule
  • 3 lžíce balsamikového octa
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • sůl
  • pepř

Suroviny na zálivku:

  • 150 ml smetany 31 – 33 % tuku
  • 100 g sýru eidam
  • 2 vejce + zbylý bílek z vejce na výrobu těsta
  • tymián
Základní suroviny na náplň

Nejprve si vypracujeme těsto. Dělám ho ručně na vále.

Suroviny na těsto

Vypracované těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň půl hodiny uležet v lednici.

Vypracované těsto

Mezitím se pustíme do přípravy náplně. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Restujeme ji na oleji asi 7 minut. Pak přidáme lžíci třtinového cukru, který necháme zkaramelizovat. Dále přidáme balsamikový ocet, osolíme, opepříme a ještě chvíli restujeme.

Cibuli odstavíme z plamene a necháme vychladnout.

Zatím si nahrubo nastrouháme sýr, přidáme 2 vejce a zbylý bílek, smetanu, tymián a vše dobře promícháme.

Nyní máme vše přichystané. Můžeme tedy vyndat těsto z lednice a vyválet ho tak, aby vznikly okraje a náplň nebyla v přímém kontaktu s formou. Použila jsem formu o průměru dna 24 cm.

Těsto vložíme do vymazané formy a pečeme bez náplně 15 minut na 175 °C. Na těstě se při pečení dělají boule, je třeba ho propíchat, aby teplý vzduch mohl ujít.

Po 15 minutách vyndáme formu z trouby. Těsto poklademe cibulovou náplní a zalijeme smetanou s vejci a nastrouhaným sýrem.

Koláč připravený k dopečení

Koláč znovu vkládáme do trouby na dalších 20-25 minut. Smetana s vejci a sýrem musí ztuhnout a vršek by měl mít zlatavou barvu.

Hotový cibulový koláč

Koláč necháme vystydnout a pak už se do něj můžeme pustit.

Prochladlý koláč připravený ke konzumaci

Cibulový koláč je vhodný ke svačině , ale také například k večeři.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*