Před pár dny mě navštívila sestra, a protože má chalupu na vesnici, kde se kromě jiného pěstuje cibule, tak přivezla hned 5 kg. Cibule je čerstvá, ještě nemá úplně zaschlou slupku. Na jídlo je taková cibule nejlepší, protože je šťavnatá, ale bohužel moc nevydrží.
Pustila jsem se tedy do zpracování cibule a udělala z ní jako první oblíbený cibulový koláč.
Suroviny na těsto:
- 180 g hladké mouky
- 100 g Hery
- 1 žloutek
- sůl
- 4 lžíce studené vody
- potravinářská fólie
- tuk na vymazání koláčové formy
Suroviny na náplň:
- 5 cibulí
- olej na restování cibule
- 3 lžíce balsamikového octa
- 1 lžíce třtinového cukru
- sůl
- pepř
Suroviny na zálivku:
- 150 ml smetany 31 – 33 % tuku
- 100 g sýru eidam
- 2 vejce + zbylý bílek z vejce na výrobu těsta
- tymián
Nejprve si vypracujeme těsto. Dělám ho ručně na vále.
Vypracované těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň půl hodiny uležet v lednici.
Mezitím se pustíme do přípravy náplně. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Restujeme ji na oleji asi 7 minut. Pak přidáme lžíci třtinového cukru, který necháme zkaramelizovat. Dále přidáme balsamikový ocet, osolíme, opepříme a ještě chvíli restujeme.
Cibuli odstavíme z plamene a necháme vychladnout.
Zatím si nahrubo nastrouháme sýr, přidáme 2 vejce a zbylý bílek, smetanu, tymián a vše dobře promícháme.
Nyní máme vše přichystané. Můžeme tedy vyndat těsto z lednice a vyválet ho tak, aby vznikly okraje a náplň nebyla v přímém kontaktu s formou. Použila jsem formu o průměru dna 24 cm.
Těsto vložíme do vymazané formy a pečeme bez náplně 15 minut na 175 °C. Na těstě se při pečení dělají boule, je třeba ho propíchat, aby teplý vzduch mohl ujít.
Po 15 minutách vyndáme formu z trouby. Těsto poklademe cibulovou náplní a zalijeme smetanou s vejci a nastrouhaným sýrem.
Koláč znovu vkládáme do trouby na dalších 20-25 minut. Smetana s vejci a sýrem musí ztuhnout a vršek by měl mít zlatavou barvu.
Koláč necháme vystydnout a pak už se do něj můžeme pustit.
Cibulový koláč je vhodný ke svačině , ale také například k večeři.
Přidejte odpověď