Polévky u nás frčí. Oběd bez polévky pro Krušnohorce jako by nebyl. Tak teď v době pandemie, kdy se oba stravujeme doma, to pro mě není lehké. Mám dojem, že jenom nakupuji suroviny na vaření, vařím a myji nádobí.
Další a ještě větší problém je, co vařit. Krušnohorec chodíval pravidelně do školní jídelny, já občas do závodní a mezi tím jsem něco uvařila. Abychom pořád nejedli to samé, tak vzpomínám na staré recepty, hledám nové a některé dokonce vymýšlím. Dnes jsem vymyslela cizrnovou polévku s tuňákem.
Neříkám, že už ji někdo někde neuvařil, ale recept jsem nikde nevyčetla, napadl mě. A tentokrát jsem použila jenom zdravé suroviny. Přece jenom, jaro se blíží, je třeba něco shodit.
Suroviny:
Suroviny:
- 240 g cizrny (1 konzerva)
- 2 malé konzervy tuňáka
- 2 velké brambory
- kmín
- 1 cibule
- kokosový olej na osmažení cibule
- sušený česnek
- 1 litr zeleninového vývaru nebo 2 kostky bujónu
- krémová smetana 15 % do omáček
- petrželová nať na ozdobu
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na kokosovém oleji. Zatím, co se cibulka smaží, oloupeme brambory a nakrájíme rovněž na malé kostičky. Brambory a kmín přidáme k osmažené cibulce, zalijeme vývarem nebo vařící vodou se dvěma kostkami bujónu a vaříme asi 10 minut.
Poté do polévky přidáme asi 1/2 konzervy cizrny i s nálevem a vaříme dalších 10 minut (do změknutí brambor).
Uvařenou polévku necháme trochu vystydnout a pak rozmixujeme.
Rozmixovanou polévku přivedeme opět k varu, přidáme česnek, smetanu a necháme chvíli povařit. Nakonec přidáme konzervy tuňáka (tentokrát bez nálevu) a zbylou cizrnu a v polévce prohřejeme. Je-li zapotřebí, dochutíme solí a ozdobíme petrželovou natí. Čerstvá je lepší, já ji však neměla.
Polévka je nejen chutná, zdravá, ale i zasytí.
Přidejte odpověď