Cuketová nádivka na plech

Cuketový koláč
Cuketový koláč

Sejde se rok s rokem a je tu zase čas cuket. Letos bylo bláznivé jaro a podle toho dopadl i můj zeleninový záhon. Není velký, tak se snažím na něm využít každé místečko. Ale nemá se nic přehánět. A já to letos přehnala.

Vím, už z předcházejících let, že si nemám dělat sazenice cuket a dýní, že mi vždycky přesazováním pojdou, že je nejlepší semínka zasadit rovnou do záhonu. Ale já si každoročně nemůžu pomoci a zase to udělám. Zase jsem vysadila doma semínka, vyrostly krásné pevné sazenice a já je po zmrzlících zasadila do záhonu. A stalo se to, co každý rok. Do týdne pošly. Tak přišla na řadu záchranná metoda, semínka rovnou do záhonu. Jenže jak už jsem zmínila, letos bylo bláznivé jaro. Noci byly dlouho studené a rostlinky nelezly ze země. Tak jsem přitvrdila a zasadila další a další. Teď tomu pralesu nemůžu uvěřit. Kam se podívám, cuketa, cuketa a sem tam dýně. Tyto zkraje nevinné rostlinky mi převálcovaly cibuli i česnek. Záhon jsem nechala být a odjela na dovolenou. Co oko nevidí, srdce nebolí.

První cukety

Ještě před odjezdem jsem sklidila pár cuket a udělala ze dvou nádivku. Zbytek jsem rozdala a něco vzala s sebou na dovolenou. Udělám z nich cuketové bramboráky.

Suroviny:

  • 600 g oloupané cukety
  • 200 g uzeniny (špekáčky, Gothaj, šunka, klobásy,…)
  • 200 g sýru eidam
  • 1 ks – 2 ks jarní cibulky s natí
  • 3 ks vajec
  • 1 dl rostlinného oleje
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 180 g polohrubé mouky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, chilli
  • majoránka

Nejprve oloupeme cukety.

600 g oloupaných cuket

Oloupané cukety nastrouháme nahrubo a odložíme na cedník, aby přebytečná šťáva vytekla. Do nádivkové směsi přijdou až nakonec. Dříve jsem k nastrouhaným cuketám přidávala ostatní ingredience, ale lety jsem přišla na to, že přidáváním a mícháním surovin cuketa pouští šťávu a těsto řídne.

Nastrouhaná cuketa

Uzeninu nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi. Zatím, co bude uzenina stydnout, nastrouháme nahrubo sýr a pokrájíme cibulku. Z jarní cibulky jsem použila i nať. Nejenom, že v nádivce dobře chutná, ale také jí dodá na vzhledu.

Opečená uzenina
Nastrouhaný sýr
Pokrájená jarní cibulka

Sýr smícháme s cibulkou, vychladlou uzeninou, prolisovaným česnekem a olejem. Vaječné žloutky oddělíme od bílků a přidáme do směsi. Z bílků ušleháme sníh, který přidáme do těsta až nakonec.

Sýr, uzenina, cibulka, olej, česnek a žloutky

Naváženou mouku smícháme s práškem do pečiva, trochou soli a majoránkou. Nasypeme do směsi, přidáme cuketu a vše důkladně promícháme. Kdo má rád, může přidat i pepř a nebo pomletou chilli papričku.

Směs bez sněhu

Úplně nakonec přimícháme tuhý sníh z vaječných bílků a těsto vylijeme na plech o rozměrech 290 mm x 390 mm vyložený pečícím papírem.

Nádivka připravená na pečení

Pak už nezbývá, než vložit těsto do vyhřáté trouby na 180 °C a péct dozlatova. Trvá to asi 20 minut.

Upečená cuketová nádivka

Nádivku dělám nižší, rychleji se propeče. Kdo má rád vyšší, zvolí menší plech.

Nádivku nakrájíme a můžeme se pustit do konzumace.

1 komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*