Cuketová sezóna končí. Na záhonu jsem utrhla možná už poslední cukety. Ještě tam nějaké malé jsou, ale není vůbec jisté, že dozrají. No a co teď s nimi?
Uvědomila jsem si, že už jsem z nich letos dělala kde co, ale nedošlo na naši oblíbenou cuketovou polévku.
Suroviny:
- 800 g oloupaných cuket
- 1 velká cibule nebo 2 menší
- 1 kostka hovězího bujónu
- 1 střední brambora (asi 160 g) na zahuštění
- 300 g hub
- olej
- kmín
- 2 vejce
- 250 ml smetany 33%
- ocet
- sůl
Cukety a bramboru oloupeme a nakrájíme na kostky.
Nakrájené cukety a bramboru vložíme do hrnce, zalijeme 100 ml vody, přidáme bujón, kmín a vaříme do změknutí.
Zatímco se nám cukety s bramborou vaří, nakrájíme si nadrobno cibulku a necháme ji na pánvi zesklovatět. Tentokrát ji nesmažíme do zlatova. Polévka by zhnědla.
Osmaženou cibulku nalijeme k vařící se cuketě a bramboře.
Houby jsou lepší světlé, které nebarví. Já jsem použila masáky. Tentokrát jsem nevyběhla na houby do nedalekého lesa. Myslím, že žádné nerostou, že je sucho. Použila jsem mražené. Nejlepší jsou pravé hřiby. Těch ovšem nikdy nenajdu tolik, abych si je mohla zamrazit zvlášť.
Nakrájené houby podusíme na troše oleje. Je nutné je dusit odděleně od cukety, protože cuketovou směs budeme mixovat a o rozmixované houby určitě nestojíme.
Když jsou cukety a brambora uvařené, odstavíme je z plotny, necháme trochu vychladnout a pak rozmixujeme.
K rozmixované směsi přidáme houby, přilijeme smetanu a uvedeme k varu. Mezitím si v hrnečku rozkvedláme 2 vejce, která do vařící se polévky za stálého míchání nalijeme.
Zkoušela jsem i dietnější verzi a do polévky jsem místo smetany nalila asi půl litru mléka. Opravdu to nebylo ono. Mléko se mi při nalití octa srazilo a nevypadalo to vůbec dobře. Na krémovou polévku jsem mohla zapomenout.
No a teď už přichází na řadu dochucování. Můžeme trochu přisolit a nakonec přilít 2-3 lžíce octa.
Do polévky se výborně hodí i nasekaný kopr.
Přidejte odpověď