Cuketové muffiny s borůvkami

Cuketové muffiny
Cuketové muffiny

Měla mi přijet na návštěvu kamarádka. Má ráda sladké, tak jsem si říkala, že by bylo dobré upéci ke kávě něco sladkého.

Ráda zpracovávám sezónní suroviny. Teď je sezóna cuket a v lednici jich mám stále dostatek. Hodilo by se tedy upéci něco z nich. Část bych jich upotřebila a Eva bude mít dobrý pocit, že sladké pečivo s cuketou není až tak nezdravé. Napadly mě muffiny. Z cuket už jsem letos dělala možné a snad i nemožné. Sladké, slané, ale cuketové muffiny jsem ještě nikdy nedělala.

Asi by bylo dobré je něčím vylepšit. Mám stále ještě dost borůvek, tak proč je nepoužít. Lesní by byly určitě lepší, ale ty jsem bohužel neměla. Použila jsem kanadské.

Základní suroviny na 14 muffin:

  • 200 g oloupané cukety
  • 160 g polohrubé mouky
  • 120 g krystalového cukru
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 100 ml oleje
  • 1-2 lžičky kakaa
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 čokoládové polevy v prášku (50 g)
  • 125 g borůvek
Základní suroviny na těsto

Cuketu oloupeme a nastrouháme nahrubo.

Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh.

Sníh ze dvou vajec

Vyšleháme žloutky s cukrem pomalu za stálého míchání přidáváme olej.

Ručně vmícháme nastrouhanou cuketu a pak přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Teď už nepoužíváme šlehač. Cuketa by pustila moc vody.

Těsto bez sněhu

Těsto je tuhé, ale nebojte se toho. Sníh ho naředí.

Sníh vmícháme opatrně, aby nespadnul. Chvíli to trvá, než se všechny suroviny promíchají.

Část těsta odebereme a přidáme do něj kakao a skořici.

Světlé a kakaové těsto

Do světlého těsta jsem zamíchala borůvky.

Silikonové formičky nevymazáváme, muffiny jdou i bez toho dobře vyklopit.

Já jsem na na dno dala světlé těsto, pak trochu tmavého a navrch zase světlé.

Plnění formiček

Na obrázku jsou vidět (od leva) tři fáze plnění formiček.

Muffiny připravené k pečení

Muffiny vkládáme do rozehřáté trouby na 160 °C na 25 minut. Zkoušíme do nich píchnout špejlí. Když se těsto nelepí na špejli, jsou hotové.

Upečené muffiny

Ještě jsem je vylepšila čokoládovou polevou. S polevou od Dr. Oetkera mám dobré zkušenosti, tak jsem použila právě ji. Není to ale úplně nutné je polévat. Dietnější verze bez polevy stačí. Já jsem dnes udělala svátečnější verzi pro návštěvu.

Muffiny polité čokoládovou polevou
Muffiny v řezu

Kamarádka Eva i Krušnohorec je chválili. Já sladké nejím, tak doufám, že to nebylo jenom ze zdvořilosti. Když si je upečete, tak se o tom sami přesvědčíte.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*