Cuketová sezóna zatím nekončí, tak přináším ještě jeden nápad, jak zužitkovat mladé cukety. Není to úplně nejlevnější ňamka, ale myslím si, že s ní uctíte každého. Hlavně milovníky uzeného lososa.
Rolky můžete podávat jako předkrm, s pečivem je můžete posvačit či povečeřet.
Já jsem jich z jedné cukety o váze 350 g umotala devět.
Základní suroviny:
- 1 menší cuketa (cca 350 g)
- olej na vymazání grilovací pánve
- 200 g Ricotty
- 60 g plísňového sýru Niva
- šunka
- 100 g uzeného lososa
- bylinky (šalvěj, rozmarýn, bazalka,…)
- pažitka
- česnek
- případně sůl
Cuketu jsem omyla, odkrájela konce a nakrájela ji na plátky asi 5-6 mm tlusté.
Cuketu můžete opékat na grilu a nebo jako já na grilovací vlnkované pánvi. Na ní se dá jenom trocha oleje. Je dobré, aby vršek vlnek byl pouze potřen olejem, nikoliv zatopen, aby na cuketě byly vidět ogrilované pruhy.
Nejprve jsem na pánvi opekla na troše oleje bylinky, aby nebyla cuketa úplně bez chuti.
Pak jsem je vyndala a na vlnky položila plátky cukety.
Grilovala jsem je po obou stranách. Cuketa grilováním změkne, je tvárná a jde dobře rolovat.
Nivu nastrouháme nahrubo, pažitku nakrájíme na kousky a smícháme s Ricottou. Na vás je, jestli přidáte i česnek. Já jsem první rolky udělala bez česneku a byly trochu mdlé. Česnek jim dodal na pikantnosti. Už jsem ani nepřidávala sůl. Niva i uzený losos jsou slané.
Pak touto pomazánkou natřeme vychladlé plátky cukety a poklademe uzeným lososem.
Na lososa jsem položila plátek šunky. Je lepší náplň nedávat až do krajů, při rolování pak vylézá ven.
Takto připravenou cuketu jsem zarolovala a svázala pažitkou. Pažitka je spíše na ozdobu, rolka drží i bez ní pohromadě.
Jak už jsem psala, rolek jsem udělala devět a nevešly se mi na jeden talíř. Dvě jsem si dala stranou a hned jsem se do nich pustila.
Přidejte odpověď