Cuketový bramborák

Cuketový bramborák
Cuketový bramborák

Tak jestli si myslíte, že jsem na dovolené nevařila, tak se mýlíte. Do Švýcarska jsem jako správný čecháček přijela s cuketami. Je sezóna cuket, udělám Tomovi cuketový bramborák. Sám si ho jistě neudělá.

Jenže s vařením v cizí kuchyni je to snad horší, než s cizí ženou v cizím pokoji. Práce mi nešla od ruky, pořád jsem něco hledala. Paní domu byla v práci, tak jsem si musela pomoci sama.

Váhu jsem nenašla, tak jsem nemohla cukety a brambory odvážit. Tradiční metodou se v této domácnosti moc nevaří. Mají takovou věcičku, které říkají termomix. Vyberou si jídlo a termomix jim píše, kolik do něj mají čeho dát. Jak do něj suroviny sypou, tak jim je zároveň váží. Hm, tak než se naučím s termomixem pracovat, bude konec dovolené. Pojedu klasicky.

Termomix

Příště prý Tom přijede do Čech s termomixem a absolvuji školení.

Suroviny:

  • 2 cukety
  • 6 středních brambor
  • 6-7 vrchovatých lžic hladké mouky
  • sůl
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • majoránka
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • olej na smažení
Základní suroviny

Nejprve oloupeme brambory a cukety. Tak to jsem si také dala. Když jsem našla škrabku, neuměla jsem s ní loupat. Vypadalo to, že si spíš oloupu prsty. Nějak jsem to nakonec zvládla. První poučení. Příště si přivez svoji škrabku.

Cukety i brambory nastrouháme.

Nahrubo nastrouhané cukety
Najemno nastrouhané brambory

Do brambor klepneme dvě vejce a promícháme. Do hladké mouky zamícháme sůl, prášek do pečiva a přidáme k bramborám. Pak přidáme nastrouhané cukety, prolisovaný česnek a majoránku. Směs důkladně zamícháme.

Směs na cuketový bramborák

Směs naběračkou lijeme na rozpálený omastek a tvoříme placičky, které smažíme po obou stranách dozlatova. Těsto má tendenci řídnout. Když se vám po nějaké době bude zdát těsto řídké, nebojte se přidat ještě trochu mouky.

Smažení cuketových bramboráků

Takových cuketových bramboráků jsem usmažila osm. Ujídali mi je pod rukama. Všechny najednou se mi nepovedly nafotit.

Cuketové bramboráky

Tom na ně pozval kamaráda Vladana, tak paní domu měla smůlu. Nestihla je ochutnat. Hned se po nich zaprášilo.

Mám ráda i klasické bramboráky. Když je sezóna cuket, tak pěstitelé většinou neví, co s nimi. Do bramboráků se výborně využijí a ještě k tomu má člověk dobrý pocit, že jsou bramboráky odlehčené.

Nejvíc by se mi líbilo do nich brambory vůbec nedávat. V bramborách je ovšem škrob, který pomáhá placičky držet pohromadě. Asi by z nich byly trhance.

Když jsem dorazila z dovolené domů, čekalo na mě 8 kg cuket. Koupím pytel brambor a půjdu na cyklostezku do stánku smažit cuketové bramboráky. Vařit na cyklostezce byl vždycky můj sen.

8 kg cuket

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*