
Blíží se konec cuketové sezóny a já jsem ještě neupekla oblíbený slaný cuketový koláč. V oblibě ho mám proto, že do základního těsta lze vmíchat nejrůznější ingredience. Na co mám zrovna chuť. Do tohoto jsem vmíchala Camembert a sušená rajčata.
Základní suroviny:

- 600 g oloupané cukety
- 200 g uzeniny
- 200 g strouhaného sýru např. Ementál
- 1 ks sýru Camembert
- 3 lžíce sušených rajčat v oleji
- 3 ks vajec
- 1 dl rostlinného oleje
- 1 balíček prášku do pečiva
- 200 g polohrubé mouky
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř, chilli
- hrst rozemletého rozmarýnu
Nejprve si oloupeme cuketu. Pokud má cuketa uvnitř již jádra, odstraníme je. Použijeme jenom pevnou část. Nahrubo ji nastrouháme, trochu ji osolíme a necháme na cedníku odkapat. Než jsem si připravila zbylé suroviny, odkapalo mi 180 ml šťávy.
Nakrájíme si suroviny jako je Camembert, sušená rajčata a moravské uzené na kostičky.

Pak vyšleháme vejce.

Do vyšlehaných vajec přidáme nakrájená rajčata, Camembert, moravské uzené, polovinu nastrouhaného Ementálu a okořeníme prolisovaným česnekem a rozemletým rozmarýnem. Vše dobře promícháme. Kdo má rád kořeněné jídlo, muže přidat pepř nebo pokrájenou chilli papričku.
Do mouky zamícháme kypřící prášek do pečiva a přidáme ji ke směsi. Nakonec vmícháme cuketu. Tím máme těsto připravené k vylití na plech. Vzhledem k tomu, že jsme již osolili cuketu a sýry a uzené jsou také slané, nedosolovala jsem. Ale záleží na každém jednom.
Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a posypeme druhou polovinou nastrouhaného sýru.

Kdo má rád koláč vyšší, použijte menší plech. Já zrovna menší neměla k dispozici.
Pečeme v horkovzdušné troubě 30 minut na 180 °C.


Přidejte odpověď