Dip z řapíkatého celeru

Dip
Dip
Dip z řepíkatého celeru

Řapíkatý celer je zelenina, kterou si nepamatuji, že by se za mého mládí prodávala. No a najednou tu byla. Prvně řapíkatý celer ke mně přivezla sestra na grilovačku. Udělala z něj dip a reakce na něj byly různé. Mně chutnal, ale každý den bych ho asi nemusela, naopak dcera řapíkatý celer úplně zavrhla. I z polévky ho vždy vylovila a vyhodila.

Ještě jsem ho od té doby párkrát koupila, ale o nějaké pravidelné konzumaci této super potraviny nemohla být řeč.

Před časem mě na něj znovu přivedla přítelkyně mého syna. Sháněla šnekový odšťavňovač na řapíkatý celer. Šťáva z něj je hotový zázrak. Otevřela jsem internet a opravdu. Ze všech stran se na mě valily informace o blahodárných účincích řapíkatého celeru. Podívejte se tam sami. Je výborný na snížení krevního tlaku, cholesterolu, prospívá cévám, zbavuje tělo škodlivin, podporuje funkci žlučníku, ledvin, je vhodný při redukční dietě, na kožní onemocnění,… a tak bych mohla pokračovat dál a dál. Vypadá to, že kdybychom se všichni dali do konzumace řapíkatého celeru, farmaceutický průmysl by se položil. Naštěstí ho drží nad vodou jeho odpůrci, jako byla moje dcera.

A protože jsem majitelkou šnekového odšťavňovače, pustila jsem se do díla. Jeden kus jsem odšťavnila. Byla z něj sklenička šťávy. Chápu, že sklenice šťávy se dá vypít najednou a že celý řapíkatý celer najednou nesním, ale na druhou stranu mi bylo líto dužiny. Ta skončila na kompostu. No a když jsem si představila, že každý den budu mýt odšťavňovač, chuť na šťávu mě přešla. Asi se poohlédnu po nějaké kupované.

Vrátila jsem se k celerovému dipu. Recept sestry jsem trochu upravila a myslím, že je skvělý. Grilované maso odlehčí a dá se jíst i jen samotný pro chuť. Když si ho udělám k obědu a zbyde mi, dám si ho do lednice a po lžičkách chodím ujídat. Dlouho v lednici nevydrží.

Základní suroviny:

Základní suroviny
  • 250 g řapíkatého celeru
  • 1/2 šalotky
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl, pepř
  • 3 až 4 vrchovaté lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce majonézy
  • kapary

Můžeme dochutit koprem a bylinkami

Příprava dipu

Celer omyjeme, nakrájíme na kostičky, přidáme najemno nakrájenou šalotku, kapary, jogurt a majonézu. Přidáme citronovou šťávu, případně trochu láku z kapary, osolíme, opepříme, promícháme a máme hotovo.

Já jsem milovníkem kopru. Použila jsem ho ještě spolu se středomořskými bylinkami na dochucení dipu.

Přísady na dochucení dipu
Celerový dip

Teď už zbývá jenom hodit maso na gril a nebo pánev a gurmánský zážitek z jeho konzumace si vylepšit tímto dipem z řepíkatého celeru.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*