Domácí housky

Obložená houska
Obložená houska

Čas od času mě to popadne a zkouším si po domácku upéct běžné pečivo. Vyzkoušela jsem už různé druhy chlebů, housek i bagetek. Tentokrát jsem se pustila do housek ze špaldové celozrnné a chlebové hladké mouky.

Základní suroviny

Základní suroviny:

  1. 300 g špaldové celozrnné mouky
  2. 300 g hladké chlebové mouky
  3. 1/2 balíčku kvasnic
  4. 60 g povoleného sádla
  5. 12 g soli
  6. 370 g vlažné vody
  7. lněná semínka/ slunečnicová semínka
  8. sezamová semínka na posypání housek

Sádlo si včas vyndejte z lednice, aby nebylo ztuhlé.

Těsto na housky jsem dělala v robotu. Použila jsem nástavec hák.

Nejprve smícháme oba druhy mouky, rozdrobíme do ní kvasnice, přisypeme lněná semínka a za stálého míchání postupně přiléváme vodu. Každá mouka jinak saje, proto je váha mouky orientační.

Když máme vše dobře promíchané, přisypeme sůl a vmícháme povolené, na kousky nakrájené sádlo.

Pak vyndáme těsto z robotu a ještě trochu ručně propracujeme. Uděláme z něj bochánek, který vložíme do misky, přikryjeme fólií a dáme na teplé místo kynout.

Těsto připravené ke kynutí

Dala jsem ho k topení a za 3/4 hodiny mi pěkně vykynulo. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

Vykynuté těsto

Z těsta jsem vyválela asi 50 cm dlouhý špalíček, který jsem rozdělila na 10 dílů.

Vyválené a rozdělené těsto

Z jednotlivých kousků jsem pak vyválela 50 cm dlouhý váleček, na kterém jsem udělala očko.

Očko na válečku

Volný konec jsem protáhla ze shora očkem.

Protažení volného konce očkem

Pak očko přetočíme zleva doprava.

Otočení očka

Zbylý konec znovu protáhneme očkem zprava doleva.

Protažení konce zprava doleva

Ještě protáhneme konec horem zleva doprava a housku dole zakončíme.

Hotová houska

Zkoušela jsem ještě další tvar, a to věneček. Vyválela jsem stejný, 50 cm dlouhý váleček, jako při tvorbě housek. Na něm jsem udělala uprostřed uzel.

Uzel na válečku

Vytvoříme tak očko, které obtáčíme volnými konci z obou stran.

Obtočení pravého konce kolem očka
Obtočení levého konce kolem očka

Pravou stranu ještě jednou obtočíme přes očko, levou stranu dole přilepíme k očku. Těsto trochu pracuje, má tendenci se smršťovat. Naštěstí jde zase povytáhnout.

Hotový věneček
Pečivo připravené k pečení

Na pečivo rozprašovačem nastříkáme vlažnou vodu a posypeme ho sezamovými semínky. Necháme ještě asi 5-10 minut kynout na plechu.

Pečeme ve vyhřáté troubě na horní a dolní ohřev na 230°C asi 20 minut.

Upečené housky a věnečky

Pečivo rozřízneme a plníme dobrotami.

Já jsem ho mázla máslem, na něj jsem dala plátky Mortadely, list ledového salátu, kousky rajčat a plátky Hermelínu.

Obložené pečivo

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*