Domácí sekaná s vejci

Sekaná
Sekaná

Z mletého masa mám asi nejraději karbanátky a sekanou. Karbanátky jsou rychlejší a také jistější. Povedou se vždy. Sekaná někdy praskne a je po parádním obědě. Radost je ale o to větší, když se povede. Při pečení sekané si můžeme užít napětí do poslední chvíle.

Sekaná je dobrá i studená. Když přijde návštěva, dá se přidat i na obloženou mísu. Z dobře ochucené sekané bude návštěva určitě nadšená a brzy se po ní zapráší.

Suroviny:

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1,5 rohlíku od včerejšího dne
  • mléko na namočení rohlíků
  • 1 cibule
  • 2-3 větší stroužky česneku
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 6 vajec + 1 vejce na potření sekané
  • sůl, pepř
  • libeček, pažitka, majoránka
  • 5 plátků Iberijského špeku
  • kousek tuku na potření alobalu
  • alobal
Libeček a pažitka

Čtyři vejce uvaříme natvrdo. Zalijeme je vařící vodou a vaříme 9 minut. Zbylá tři syrová použijeme do masa a na potření sekané.

Rohlíky nakrájíme na kostičky.

Nakrájené rohlíky

Rohlíky zalijeme mlékem, aby se rozmáčely. Měla by z nich vzniknout kašička. Můžeme tomu trochu pomoci vidličkou. Kašička by neměla být moc řídká, aby sekanou nenaředila.

Rozmáčené rohlíky

Maso na sekanou je třeba hodně propracovat, abychom z těsta vyhnali vzduchové bubliny a sekaná se nerozpadávala. Já jsem použila robot, ale je možno masovou směs propracovat i ručně.

Masová směs na sekanou

Do mísy vložíme vepřové a hovězí mleté maso, přidáme rozmočené rohlíky, 2 vejce, sůl, pepř, prolisovaný česnek, majoránku, nadrobno nakrájenou cibuli, pažitku a libeček. Libeček má výraznou chuť, je v sekané dobrý, ale ne vždy ho máme. Dá se vynechat.

Směs hněteme nejméně 1/4 hodiny v robotu. Pak je dobré ještě s masovou koulí několikrát bouchnout o vál, tím se také docílí vyhnání vzduchových bublin.

Dobře vypracované těsto rozložíme na tukem potřený alobal. Já použila na potírání ztužený tuk OMEGA.

Masová směs s vejci

Na masovou směs jsem poskládala vejce a boky směsi nahrnula na vejce. Je dobré mít vejce umístěná doleji, aby nahoře bylo více masové hmoty a vejce při pečení nezačala vylézat. Vršek sekané jsem pokladla špekem.

Sekaná s iberijským špekem

Sekanou pevně zabalíme do alobalu. Je možno ji také alobalem jenom přikrýt. Alobal by měl zabránit prasknutí sekané.

Sekaná připravená k pečení

Sekanou jsem pekla 45 minut na 160 °C. Pak jsem odstranila vršek alobalu. Ze sekané se vypeklo spoustu šťávy a omastku a sekaná vypadala víc jako uvařená než pečená. Nepropadejte panice, potřete ji rozšlehaným vejcem, aby se udělala kůrčička a pečte dalších 45 minut na 180 °C. Šťáva se vypeče a sekaná zezlátne.

Hotová sekaná

Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší. Dobré je přidat okurku nebo zeleninový salátek.

Sekaná s bramborem a okurkou

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*