Z mletého masa mám asi nejraději karbanátky a sekanou. Karbanátky jsou rychlejší a také jistější. Povedou se vždy. Sekaná někdy praskne a je po parádním obědě. Radost je ale o to větší, když se povede. Při pečení sekané si můžeme užít napětí do poslední chvíle.
Sekaná je dobrá i studená. Když přijde návštěva, dá se přidat i na obloženou mísu. Z dobře ochucené sekané bude návštěva určitě nadšená a brzy se po ní zapráší.
Suroviny:
- 500 g mletého vepřového masa
- 500 g mletého hovězího masa
- 1,5 rohlíku od včerejšího dne
- mléko na namočení rohlíků
- 1 cibule
- 2-3 větší stroužky česneku
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 6 vajec + 1 vejce na potření sekané
- sůl, pepř
- libeček, pažitka, majoránka
- 5 plátků Iberijského špeku
- kousek tuku na potření alobalu
- alobal
Čtyři vejce uvaříme natvrdo. Zalijeme je vařící vodou a vaříme 9 minut. Zbylá tři syrová použijeme do masa a na potření sekané.
Rohlíky nakrájíme na kostičky.
Rohlíky zalijeme mlékem, aby se rozmáčely. Měla by z nich vzniknout kašička. Můžeme tomu trochu pomoci vidličkou. Kašička by neměla být moc řídká, aby sekanou nenaředila.
Maso na sekanou je třeba hodně propracovat, abychom z těsta vyhnali vzduchové bubliny a sekaná se nerozpadávala. Já jsem použila robot, ale je možno masovou směs propracovat i ručně.
Do mísy vložíme vepřové a hovězí mleté maso, přidáme rozmočené rohlíky, 2 vejce, sůl, pepř, prolisovaný česnek, majoránku, nadrobno nakrájenou cibuli, pažitku a libeček. Libeček má výraznou chuť, je v sekané dobrý, ale ne vždy ho máme. Dá se vynechat.
Směs hněteme nejméně 1/4 hodiny v robotu. Pak je dobré ještě s masovou koulí několikrát bouchnout o vál, tím se také docílí vyhnání vzduchových bublin.
Dobře vypracované těsto rozložíme na tukem potřený alobal. Já použila na potírání ztužený tuk OMEGA.
Na masovou směs jsem poskládala vejce a boky směsi nahrnula na vejce. Je dobré mít vejce umístěná doleji, aby nahoře bylo více masové hmoty a vejce při pečení nezačala vylézat. Vršek sekané jsem pokladla špekem.
Sekanou pevně zabalíme do alobalu. Je možno ji také alobalem jenom přikrýt. Alobal by měl zabránit prasknutí sekané.
Sekanou jsem pekla 45 minut na 160 °C. Pak jsem odstranila vršek alobalu. Ze sekané se vypeklo spoustu šťávy a omastku a sekaná vypadala víc jako uvařená než pečená. Nepropadejte panice, potřete ji rozšlehaným vejcem, aby se udělala kůrčička a pečte dalších 45 minut na 180 °C. Šťáva se vypeče a sekaná zezlátne.
Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší. Dobré je přidat okurku nebo zeleninový salátek.
Přidejte odpověď