Dort s ostružinovým krémem

Řez dortem
Řez dortem

Tento dort jsem upekla Chrpě k 2. narozeninám. Dorty jsem nikdy moc nepekla, spíš jenom výjimečně. Narozeniny Chrpy ale výjimečné jsou, tak jsem se pustila do díla.

Chrpa dostala dort a Krušnohorec ho snědl. Chutnal mu, tak přináším recept, abyste si ho také mohli upéci.

Dort s ostružinovým krémem

Suroviny na korpus:

  • 4 vejce
  • 120 g cukru
  • špetka soli
  • 75 g hladké mouky
  • 75 g škrobové moučky
  • 2 lžíce teplé vody
  • tuk na vymazání formy
Suroviny na korpus

Suroviny na krém:

  • kelímek smetany ke šlehání 31 – 33%
  • ztužovač šlehačky
  • 250 g smetanového jogurtu
  • 50 g práškového cukru
  • 4 vrchovaté lžíce marmelády
  • 9 g želatiny
  • 70 ml vody
Suroviny na krém

Suroviny na ozdobu:

  1. smetana na šlehání 31 – 33 %
  2. ztužovač šlehačky
  3. moučkový cukr
  4. červené barvivo
  5. ostružiny, rybíz, borůvky na ozdobu

Polevu jsem zvolila růžovou od Dr. Oetkera.

Suroviny na zdobení

Nejprve se pustíme do pečení korpusu. Ten peču jeden den a druhý den dělám krém a zdobím.

Žloutky oddělíme od bílků, k bílkům přidáme sůl a vyšleháme sníh. Žloutky smícháme s vodou a cukrem a vyšleháme do pěny.

Mouku smícháme se škrobovou moučkou, práškem do pečiva a přimícháme k vyšlehaným žloutkům. Nakonec opatrně zapracujeme sníh.

Hotové těsto nalijeme do vymazané dortové formy. Já vymazávám nejraději rozpuštěným ztuženým tukem, který nechávám znovu zatuhnout.

Tentokrát jsem použila dortovou formu ve tvaru srdce.

Těsto připravené k pečení

Pekla jsem v horkovzdušné troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Těsto zkoušíme špejlí. Nesmí se na špejli lepit.

Upečený korpus

Korpus rozkrojíme podélně napůl a plníme krémem.

Příprava krému:

Želatinu nasypeme do misky, zalijeme 70 ml vlažné vody a necháme nabobtnat.

Do smetany zamícháme ztužovač smetany a vyšleháme ji. Do jogurtu vmícháme ostružinovou marmeládu a cukr. Marmeládu si dělám vlastní a pro tyto účely řidší, aby se dobře rozmíchala. Když je želatina nabobtnalá, všechny složky krému opatrně smícháme. Krém necháme vychladit v lednici, aby vysoká vrstva náplně lépe držela.

Vychlazený krém mažeme mezi dva plátky dortu.

Plnění korpusu krémem
Dort naplněný krémem

Polevu připravíme podle návodu na obalu. Potřeme jí celý dort a necháme v lednici zatvrdnout.

Mezi tím si můžeme připravit šlehačku na zdobení. Ke smetaně přimícháme ztužovač šlehačky a vyšleháme ji do tuha. Osladíme moučkovým cukrem a do poloviny přimícháme trochu červeného potravinářského barviva. Druhou polovinu necháme bílou. Šlehačky také necháme vychladit.

Po zatuhnutí polevy a vychlazení šlehačky přichází na řadu zdobení. To si každý může udělat podle své vlastní fantazie. Já to udělala takto:

Nazdobený dort
Rozříznutý dort
Řez dortu s ostružinovou náplní

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*