Na této omáčce je sympatické, že je rychlá, levná a velmi chutná. Moje děti ji milovaly a já stíhala i ve všední den teplou večeři. Ale je výborná i k obědu.
Vždycky jsem ji dělávala jako bezmasé jídlo jenom s bramborem. To jsem si pak dala brambory do hlubokého talíře, přelila haldou omáčky a jedla lžící, abych nabrala co nejvíce omáčky. Takhle barbarsky jsem si fazolkovou omáčku užívala bez masa.
Krušnohorec k ní vyžaduje maso. To už moc lžící nejde jíst. Tak mi moje barbarské stravování skončilo.
Omáčku teď tedy dělávám s hovězím masem. Tentokrát jsem koupila 1 kg hovězího krku a vařila ho 30 minut v tlakovém hrnci a nechala ho v něm dojít. Páru jsem neupouštěla.
Z vývaru udělám hovězí polévku. Masa je hodně, zbyde i do polévky.
Omáčku jsem tentokrát pořídila extra levně. Mražené fazolky jsem koupila v akci za 14,90 Kč a smetanu za 16,90 Kč.
Suroviny:
- 450 g mražených fazolkových lusků
- 200 ml smetany 33% tuku
- 1 velká cibule
- olej na usmažení cibule
- 2 zeleninové/hovězí bujóny
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce octa
- sůl, pepř
- 1 litr vody
Oloupeme cibuli, nakrájíme ji nadrobno a osmažíme dozlatova. Poté na ni nasypeme zmražené fazolky a dobře promícháme.
Poté fazolky zalijeme 1 litrem vařící vody, přidáme 2 zeleninové nebo hovězí bujóny, hrnec přikryjeme poklicí a uvedeme k varu. Vaříme asi 10 minut. Fazolky jsou předvařené, jsou tedy za chvíli měkké. Místo bujónu se dá použít i hovězí vývar, ale já maso a omáčku vařila současně, tak jsem vývar neměla. Byla by to určitě zdravější verze omáčky.
Když jsou fazolky měkké, přidáme smetanu a přivedeme k varu.
Mezitím si rozmícháme 3 vrchovaté lžíce mouky s vodou tak, aby ve směsi na zahuštění omáčky nebyly hrudky.
Za stálého míchání nalijeme mouku s vodou do omáčky, znovu uvedeme k varu a necháme mouku v omáčce tak 5 minut provařit. Nakonec dochutíme pepřem a 3 lžícemi octa. Se solí opatrně. Bujón je již slaný.
Podáváme s bramborem a hovězím masem.
Omáčka je moc dobrá a s masem ještě lepší. Místo brambor by mohl být i knedlík, houskový nebo karlovarský. Ňam!