U nás prostě polévky frčí. Žádný oběd se bez nich neobejde. Máme je rádi třeba i k večeři. Snažím se je obměňovat, ale vzhledem k tomu, že vařím často, jsem občas zoufalá. Jak jsem se zaradovala, když jsem si vzpomněla, že jsem dlouho nevařila oblíbenou fazolkovou polévku.
Suroviny:
- 400 g brambor
- 450 g mražených fazolek
- 40 g másla
- 1 cibule
- 2 lžíce octa/citrónové šťávy
- 100 ml smetany přes 30 %
- 1 lžíce Podravky
- 1 hovězí bujón
- 1 vejce
- 1500 l vody
- sůl
Polévku vaříme ve dvou hrncích. V jednom fazolky a v jednom brambory. Brambory budeme mixovat, tak abychom nerozmixovali i fazolky.
Nejprve oloupeme cibuli a brambory. Cibuli nakrájíme na kostičky a necháme změknout na rozpáleném másle. Nenechávejte ji zhnědnout, aby neobarvila polévku.
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, přidáme ke sklovaté cibulce, zalijeme polovinou vody, přidáme bujón a vaříme doměkka.
Do druhého hrnce nasypeme zmražené fazolky, zalijeme zbylou vodou, přidáme Podravku a vaříme také doměkka.
Uvařené brambory rozmixujeme ponorným mixérem. Slouží k zahuštění polévky místo jíšky.
Po uvaření fazolek k nim přidáme rozmixované brambory a znovu přivedeme k varu. Pak přidáme smetanu, rozkvedlané vajíčko a vše provaříme. Nakonec dochutíme octem nebo citronem.
Můžeme ozdobit čerstvou nebo sušenou petrželkou a servírovat.
Přidejte odpověď