V obchodě mě zaujaly rýžové gnocchi. Řekla jsem si, že by mohly být zdravější, než běžné těstoviny z pšeničné mouky, tak jsem je zakoupila. Trochu mě zklamaly. Dost se lepily na patro. Ostatní ingredience je ale vylepšily, tak z nich byl nakonec chutný oběd.
Uvařila jsem celé pětisetgramové balení gnoschi najednou a bylo jich tak na 3 porce.
Suroviny na 3 porce:
- 500 g rýžových gnocchi
- 300 – 400 g uzeného masa
- 2 bobkové list
- 5 kuliček nového koření
- 500 g baby špenátu
- olej na restování baby špenátu
- 3 vejce
- tvrdý sýr na posypání
- 1 lžička sušeného česneku/1 stroužek čerstvého česneku
- sůl, pepř/chilli koření
- 1 lžíce octa na vaření ztraceného vejce
Do hrnce dáme uzené maso, přidáme nové koření, bobkové listy, zalijeme vařící vodou a vaříme podle druhu uzeného masa. Já jsem měla oblíbené ramínko a vařila jsem ho půl hodiny. Toto maso je sice s kostí, ale je šťavnaté a nebývá přesolené.
Po uvaření nakrájíme na kostičky. Vývar se dá použít na polévku.
Špenát omyjeme a necháme na cedníku okapat. Baby špenát je sice dražší, ale je s ním méně práce. Nemusí se odřezávat dlouhé tlusté řapíky.
Na rozpálený omastek nasypeme lžičku sušeného nebo stroužek prolisovaného česneku, krátce orestujeme a nasypeme okapaný špenát.
Krátce ho orestujeme. Jenom tak, aby zavadnul. I tak hodně zmenší svůj objem.
Ani jsem ho nesolila. Sýr i uzené maso jsou již slané. Můžeme přidat pepř nebo chilli.
Nakonec uvaříme gnocchi. Vaření je jednoduché. Vhodíme je do vařící osolené vody a počkáme až vyplavou. Pak je posbíráme děravou naběračkou z hladiny vody.
Nakonec uvaříme ztracené vejce. To tento oběd opravdu jak barevně, tak chuťově pozvedne.
Nejdříve si na talíř naservírujeme gnocchi, posypeme je kousky uzeného masa, přikryjeme špenátovým lůžkem posypaným strouhaným sýrem a navrch přijde posadit ztracené vejce.
Ztracené vejce:
Rozklepneme vejce do mističky, ze které půjde dobře vyklopit do vody.
Do 1 litru vařící vody přidáme 1 lžíci octa a metličkou uděláme ve vodě vír, do jehož středu opatrně vyklopíme z mističky vejce. Díky tomu se vejce ve vodě zatočí a má pěkný tvar. Vaříme 2-3 minuty. Žloutek by měl být mírně tekutý. Vejce vyndávejte děrovanou naběračkou. Je lepší vejce sázet do vody postupně, abychom docílili lepšího tvaru.
Já pro sebe zvolila dietnější variantu, a to bez uzeného masa.
Přidejte odpověď