Halušky se zelím a uzeným masem

Halušky se zelím
Halušky se zelím

Byla jsem v restauraci na obědě a v jídelním lístku jsem narazila na halušky se zelím. Mňam. Nejprve jsem si je chtěla objednat, ale pak jsem si uvědomila, že mám doma skoro 2 kg uzeného ramínka. Udělám si je sama. Je to sice vydatné jídlo, které se hodí spíš na zimu, ale já si nemohla pomoci. Ani třicítky na teploměru mě neodradily. Hned druhý den jsem vytáhla uzené z lednice, odkrojila z něj asi 400 g a dala se do díla.

Základní suroviny na halušky pro 4 osoby:

  • 500 g brambor
  • 1 vejce
  • 220 g polohrubé mouky
  • sůl

Základní suroviny na zelí s uzeným masem:

  • 400 g uzeného masa
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • pepř
  • 400 g kysaného zelí
  • olej
  • cibule
  • 2 střední brambory na zahuštění zelí
Základní suroviny

Uzené maso zalijeme vroucí vodou, přidáme bobkové listy, kuličky nového koření a vaříme do měkka.

Kysané zelí dáme do kastrůlku, případně přidáme trochu vody, aby se nepřipálilo a vaříme rovněž do měkka.

Vaření zelí

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáváme ji až do uvařeného zelí, aby ho nezbarvila do hněda.

Zelí zahušťuji najemno strouhanými bramborami. Když je zelí měkké, přidám brambory, zamíchám je do zelí a za občasného míchání je nechám se zelím spojit. Vodu, která v zelí ještě zbyde, zahustí.

Do uvařeného a zahuštěného zelí vmícháme nadrobno nakrájené uzené maso a nakonec cibulku.

Zelí s uzeným masem

Když máme hotové zelí s uzeným masem, pouštíme se do halušek.

Nastrouháme si brambory a pak dáme vařit vodu, abychom hotové těsto do ní hned vhazovali.

Nastrouhané brambory osolíme a přidáme vejce. Směs důkladně promícháme.

Brambory s vejcem

Do brambor s vejcem vmícháme mouku. Těsto by mělo být tužší než na bramboráky.

Hotové těsto na halušky

Šikovné kuchařky tvoří halušky ručně. Odkrajují je z těsta nožem a rovnou je z prkénka vhazují do vařící vody. To bohužel není můj případ. Já je laicky pasíruji přes síto na halušky. Ale je to výzva. Třeba je příště zkusím jako profesionál.

Cedník na halušky
Těsto na halušky připravené na pasírování
Pasírování těsta

Uvařené halušky vyplavou napovrch. Trvá to pár minut. Odebíráme je z hrnce nejprve do cedníku, aby okapaly.

Uvařené halušky

Máme hotovo. Na uvařené halušky klademe směs zelí a uzeného masa, případně můžeme i opepřit.

Halušky se zelím a uzeným masem

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*