
Tato omáčka je rychlá, jednoduchá a chutná skvěle. Hodí se například ke steakům, pečeným masům, ale já ji mám ráda i jen tak s bramborem.

Nejlepší je z čerstvých lesních hub. Když ovšem není houbová sezóna, vypomůžeme si mraženými nebo zavařenými houbami.
Suroviny:

- 300 g rozmražených hub
- 1 cibule
- olej na osmažení cibule
- 3 lžíce hladké mouky na zahuštění
- 100 ml smetany
- houbový bujón/hovězí bujón
- sůl, pepř
Nejprve najemno nakrájíme cibulku a osmahneme ji dozlatova na troše oleje.

Na cibulku nasypeme rozmražené houby, promícháme, zalijeme 500 ml vařící vody, přidáme bujón a vaříme asi 20 minut. Houby musí být uvařené.
Do mrazáku dávám již trochu podušené houby, aby zmenšily svůj objem a nezabíraly tolik místa.

Omáčku po 20 minutách zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou ve studené vodě. Na tuto omáčku dělám směs vody a mouky hustší, ale bez žmolků. Zahuštěnou omáčku za stálého míchání necháme ještě chvíli povařit.

Nakonec přidáme do omáčky smetanu, dochutíme solí a pepřem a ještě chvíli povaříme. Já jsem ani nesolila, bujón již omáčku osolil.

Přidejte odpověď