Houbová omáčka

Houbová omáčka
Houbová omáčka

Tato omáčka je rychlá, jednoduchá a chutná skvěle. Hodí se například ke steakům, pečeným masům, ale já ji mám ráda i jen tak s bramborem.

Houbová omáčka s hovězím masem a bramborem

Nejlepší je z čerstvých lesních hub. Když ovšem není houbová sezóna, vypomůžeme si mraženými nebo zavařenými houbami.

Suroviny:

Suroviny na omáčku
  • 300 g rozmražených hub
  • 1 cibule
  • olej na osmažení cibule
  • 3 lžíce hladké mouky na zahuštění
  • 100 ml smetany
  • houbový bujón/hovězí bujón
  • sůl, pepř

Nejprve najemno nakrájíme cibulku a osmahneme ji dozlatova na troše oleje.

Osmažená cibulka

Na cibulku nasypeme rozmražené houby, promícháme, zalijeme 500 ml vařící vody, přidáme bujón a vaříme asi 20 minut. Houby musí být uvařené.

Do mrazáku dávám již trochu podušené houby, aby zmenšily svůj objem a nezabíraly tolik místa.

Houby na cibulce

Omáčku po 20 minutách zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou ve studené vodě. Na tuto omáčku dělám směs vody a mouky hustší, ale bez žmolků. Zahuštěnou omáčku za stálého míchání necháme ještě chvíli povařit.

Zahuštěná houbová omáčka

Nakonec přidáme do omáčky smetanu, dochutíme solí a pepřem a ještě chvíli povaříme. Já jsem ani nesolila, bujón již omáčku osolil.

Hotová omáčka

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*