Houbová polévka se ztraceným vejcem

Houbová polévka
Houbová polévka

Tato polévka je jednoduchá a rychlá. Pokud tedy nejdete do lesa na houby a nečistíte je. Já měla mražené, již částečně podušené.

Suroviny:

  • 300 g rozmražených hub
  • 300 g brambor
  • 200 ml smetany
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • 1 střední cibule
  • 2 kostky hovězího bujónu
  • kmín, bobkový list, nové koření
  • kopr
  • popřípadě sůl a pepř
  • počet vajec podle porcí
  • 1 lžíce octa
Základní suroviny

Oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Stejně tak cibuli, jenom kostičky budou daleko menší. Dáváte-li do polévky čerstvé houby, je třeba je rovněž rozkrájet.

Máme-li všechny tři suroviny připravené, vložíme je do hrnce, přidáme několik kuliček nového koření, 2-3 bobkové listy, rozdrolíme 2 kostky bujónu a vše zalijeme 1 litrem horké vody z varné konvice.

Vaření polévky

Vaříme 15 – 20 minut. Brambory musí být měkké.

Pak se dáme do zahušťování. Rozmícháme hladkou mouku se smetanou. Nešlo mi to moc dobře, ve smetaně byly pořád hrudky mouky. Pomohla jsem si ponorným mixérem. Chce to jenom krátce projet, abychom ze smetany neudělali máslo.

Smetanu s moukou vléváme za stálého míchání pomalu do polévky. Polévka musí mít krémovou konzistenci, nesmí v ní být hrudky mouky.

Můžeme dochutit solí a pepřem.

Pak se pustíme do ztraceného vejce. Každá porce by měla obsahovat jedno.

Rozklepneme vejce do mističky, ze které půjde dobře vyklopit do vody.

Vejce připravené na vyklopení do vařící vody

Do 1 litru vařící vody přidáme 1 lžíci octa a metličkou uděláme ve vodě vír, do jehož středu vyklopíme z mističky vejce. Díky tomu se vejce ve vodě zatočí a má pěkný tvar. Vaříme 2-3 minuty. Žloutek by měl být mírně tekutý. Vejce vyndávejte děrovanou naběračkou. Je lepší vejce sázet do vody postupně, abychom docílili lepšího tvaru.

Pomůcky na vaření ztracených vajec

Do houbové polévky přidáme ztracené vejce a zdobíme koprem.

Houbová polévka se ztraceným vejcem

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*