Houbové škvarečky

Houbové škvarečky
Houbové škvarečky

Většinou, když se mi nechce do nějaké práce, tak abych zahnala výčitky svědomí, vymyslím si alternativní „zaručeně“ prospěšnou činnost. Tentokrát jsem místo práce na zahradě, která to opravdu potřebuje, šla do lesa, abych prověřila, zda ještě rostou.

Jak jindy toužím najít obrovský zdravý pravý hřib, tak tentokrát jsem šla po ryzcích a masácích na houbové škvarečky. Hřib z minulého týdne, o váze 1113 g s průměrem hlavy 26 cm, mě asi uspokojil na dlouhou dobu.

No, ale kdyby se našlo něco malého do octa, tak by to také nebylo špatné.

Hřib z minulého týdne

V lese bylo příjemně a hned jsem začala nacházet. Bohužel, jako na potvoru, zase hřiby a ne zrovna malé do octa. Masáky a ryzce, kterých bylo minulý týden hodně, patrně skončily.

Našla jsem druhý osudový hřib. Obdobný jako minulý týden. Je sice trochu svrchu ožraný, ale uvnitř zdravý. Hned jsem měla zaplněný košík.

Hřib smrkový

Sbírat houby je radost, ale to čištění…

V lese jsem strávila necelou hodinku. Když jsem viděla, že houby, pro které jsem se vydala do lesa, nerostou, vrátila jsem se. Práce na zahradě mě nemine.

Odpolední úlovek

Přesto, že ryzce a masáky končí, nějaké jsem ještě našla.

Ryzce a masáky

Na houbové škvarečky stačí pár hub. Je to jenom taková ňamka pro chuť.

Suroviny:

  • klobouky hub – ryzce a masáky
  • sádlo na škvaření
  • sůl
  • drcený kmín

Hlavy hub rozkrájíme na menší části, aby se dobře opékaly. Vložíme je na rozpálené sádlo, hlavou dolů a okořeníme solí a drceným kmínem. Smažíme z jedné strany 2 – 3 minuty, pak houby otočíme a dosmažíme. Délka smažení závisí na velikosti kousků.

Okořeněné houby na sádle

Sádlo se při smažení hub ochutí solí a kmínem, tak při každé nové várce kořeňte méně. Poslední smažené houby by mohly být přesolené.

Smažení hub po druhé straně

Osmažené klobouky pokládáme na ubrousek, aby se do něj přebytečný tuk vsákl.

Po chvíli můžeme servírovat.

Houbové škvarečky

Houbových škvarečků smažím vždycky jenom trochu. Nikdy je nedělám jako hlavní jídlo, ale jenom na chuť.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*