Hovězí po mexicku

Hovězí po mexicku
Hovězí po mexicku

Toto je jeden z rychlých a chutných receptů, vhodných na vaření ve všední den. Je pravdou, že kdybych nepoužila konzervy, že by to zase tak rychlé jídlo nebylo. Namáčet a vařit luštěniny trvá docela dlouho. S fazolovými konzervami mám dobré zkušenosti. Fazole v nich jsou šťavnaté a měkké. Ráda je přidávám do polévek, omáček, k masu,… Doma uvařené fazole jsou asi zdravější, ale na druhou stranu ušetřený čas někdy přijde vhod.

Základní suroviny:

Základní suroviny
  • 300 g hovězího masa zadní z plece
  • asi 100 g konzervovaného hrášku
  • asi 100 g konzervované kukuřice
  • asi 100 g konzervovaných fazolí
  • asi 80 g sterilované kapie (2 paprikové lusky)
  • 2 kostky hovězího bujónu
  • 1 cibule
  • pepř/chilli koření
  • 1 cibule
  • olej na osmažení cibule
  • 2 lžíce hladké mouky na zahuštění
  • 1,2 l vařící vody
  • petrželka na ozdobu

Do omáčky jsem použila vždy asi polovinu konzervy. Zbytek jsem nevyhodila. Uchovala jsem otevřené konzervy v ledničce a později z nich udělala polévku.

Nejprve jsem nakrájela hovězí maso na nudličky, aby se dlouho nedusilo.

Pak přišla na řadu cibulka. Oloupala jsem ji a nakrájela na malé kostičky, které jsem vhodila na rozpálený olej a usmažila je dozlatova.

Osmažená cibulka

Na osmaženou cibulku přijdou nudličky masa, které jsem chvíli opékala a pak je dusila pod poklicí bez podlití.

Maso na cibulce

Jakmile pustilo maso šťávu, zalila jsem ho vařící vodou, přidala jsem 2 kostky hovězího bujónu a vařila do změknutí masa. Mně to trvalo 35 minut.

Zatímco se vařilo maso, nakrájela jsem si na nudličky sterilované kapie.

Nakonec jsem přidala hrášek, fazole, kapie, kukuřici a nechala v omáčce prohřát.

Omáčka před zahuštěním

Ve vodě jsem rozmíchala mouku a omáčku tím zahustila. Na 2 vrchovaté lžíce mouky jsem použila asi 1/2 hrnku vody. Je třeba mouku rozmíchat pořádně, bez žmolků, jinak by omáčka nebyla hladká.

Zahuštěná omáčka

Pak dochutíme pepřem, případně chilli kořením. Ani jsem nesolila, bujón je už dost slaný.

Servírujeme nejlépe s rýží. Tu jsme měli den předtím, tak jsem k omáčce tentokrát uvařila těstoviny. Hodí se i brambory.

Hovězí po mexicku s kolínky

Můžeme dozdobit petrželkou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*