Toto je jeden z rychlých a chutných receptů, vhodných na vaření ve všední den. Je pravdou, že kdybych nepoužila konzervy, že by to zase tak rychlé jídlo nebylo. Namáčet a vařit luštěniny trvá docela dlouho. S fazolovými konzervami mám dobré zkušenosti. Fazole v nich jsou šťavnaté a měkké. Ráda je přidávám do polévek, omáček, k masu,… Doma uvařené fazole jsou asi zdravější, ale na druhou stranu ušetřený čas někdy přijde vhod.
Základní suroviny:
- 300 g hovězího masa zadní z plece
- asi 100 g konzervovaného hrášku
- asi 100 g konzervované kukuřice
- asi 100 g konzervovaných fazolí
- asi 80 g sterilované kapie (2 paprikové lusky)
- 2 kostky hovězího bujónu
- 1 cibule
- pepř/chilli koření
- 1 cibule
- olej na osmažení cibule
- 2 lžíce hladké mouky na zahuštění
- 1,2 l vařící vody
- petrželka na ozdobu
Do omáčky jsem použila vždy asi polovinu konzervy. Zbytek jsem nevyhodila. Uchovala jsem otevřené konzervy v ledničce a později z nich udělala polévku.
Nejprve jsem nakrájela hovězí maso na nudličky, aby se dlouho nedusilo.
Pak přišla na řadu cibulka. Oloupala jsem ji a nakrájela na malé kostičky, které jsem vhodila na rozpálený olej a usmažila je dozlatova.
Na osmaženou cibulku přijdou nudličky masa, které jsem chvíli opékala a pak je dusila pod poklicí bez podlití.
Jakmile pustilo maso šťávu, zalila jsem ho vařící vodou, přidala jsem 2 kostky hovězího bujónu a vařila do změknutí masa. Mně to trvalo 35 minut.
Zatímco se vařilo maso, nakrájela jsem si na nudličky sterilované kapie.
Nakonec jsem přidala hrášek, fazole, kapie, kukuřici a nechala v omáčce prohřát.
Ve vodě jsem rozmíchala mouku a omáčku tím zahustila. Na 2 vrchovaté lžíce mouky jsem použila asi 1/2 hrnku vody. Je třeba mouku rozmíchat pořádně, bez žmolků, jinak by omáčka nebyla hladká.
Pak dochutíme pepřem, případně chilli kořením. Ani jsem nesolila, bujón je už dost slaný.
Servírujeme nejlépe s rýží. Tu jsme měli den předtím, tak jsem k omáčce tentokrát uvařila těstoviny. Hodí se i brambory.
Můžeme dozdobit petrželkou.
Přidejte odpověď