Hrnec pro pomalé vaření jsem si koupila už před několika lety. Jak už to bývá, někdy si myslím, že bez nějaké věci nemůžu žít, že ji nutně potřebuji. Stejně to bylo s tímto hrncem. Přišla jsem na chuť pomalému pečení a teď jsem chtěla pomalu i vařit. I když ztlumím nejmenší hořák na minimum, teplota je vyšší než v pomalém hrnci.
První vaření nedopadlo nejlépe. Jak to občas dělám, nepřečtu si návod na používání a jdu rovnou na to. Co se dá zkazit na vaření v pomalém hrnci? Zastrčí se do elektriky a maso se vaří tak dlouho, dokud není měkké.
Zalila jsem hovězí maso studenou vodou, přidala velké kusy očištěné kořenové zeleniny, rozpůlenou cibuli, koření a zapnula hrnec na stupeň 2. Obávala jsem se, že se mi zelenina rozvaří. No nic, budu ji kontrolovat a včas ji vyndám.
Nakonec opak byl pravdou. Stalo se, že maso bylo již měkké, ale zelenina stále tvrdá. Asi je čas na to, přečíst si návod na vaření v pomalém hrnci. Pokořená jsem ho vytáhla ze zásuvky a s údivem četla.
Tak žádná jenom napůl rozkrojená kořenová zelenina, ale nakrájená na kostičky. Dokonce se má napřed 2 – 3 minuty osmahnout. Největší údiv nastal, když jsem se dočetla, že zelenina se v pomalém hrnci vaří déle než maso.
No nic, začala jsem zachraňovat situaci. Vyndala jsem maso a zeleninu dovařila ve vývaru na kamnech. Polévka byla nakonec výborná, ale pomalý hrnec putoval na pár let do skříně. Tak snad zase někdy.
V masně nešlo přehlédnout tento krásný kousek masa. Když ho prodavačka hodila na váhu, ukazovala bez pár deka kilo.
Nevím, jak mě to napadlo, ale ještě v obchodě jsem si vzpomněla na zapovězený pomalý hrnec ve skříni. Je čas ho vyndat a zlepšit si reputaci.
Tentokrát jsem k vaření polévky přistoupila úplně jinak. Kližku jsem hodila do třílitrového hrnce, zalila ji studenou vodou, osolila, přidala divoké koření a pomalu přivedla k varu.
Každý se musí rozhodnout, zda chce lepší vývar a nebo maso. Při zalití masa vařící vodou se maso zatáhne a maso je lepší, ale horší vývar. Dělám polévku, rozhodla jsem se pro studenou vodu.
Suroviny:
- cca 1 000 g hovězí kližky s morkovou kostí
- 350 g mražené zeleniny
- 3 bobkové listy, 6 kuliček nového koření
- sůl, celý pepř
- 1 cibule, pórek
- nudle do polévky
Ráda používám „Dione Zeleninovou směs Exklusive polévkovou“. Zelenina je nakrájená na kostičky 4 x 4 mm. Návod na vaření v pomalém hrnci však hlásá, že se mražená zelenina musí před vařením rozmrazit. Obešla jsem to tím, že jsem ji přisypala do již vařícího se masa na kamnech a tím ji velmi rychle rozmrazila. Celý proces na kamnech trval asi 15 – 20 minut.
Vařící se maso se zeleninou jsem přelila do pomalého hrnce, přidala napůl rozkrojenou cibuli a zapnula ho na stupeň 2. Tento stupeň je paradoxně nazýván „rychlé vaření“. Asi bych měla použít stupeň 1, takzvané „tradiční pomalé vaření“. Na to jsem ale tentokrát neměla čas. Použitím stupně 2 je polévka možná o 2 hodiny rychlejší. Ani na stupni 2 polévka nebublala, jenom se udržovala vařící.
Hrnec jsem přiklopila poklicí a začala uvažovat, jestli jsem to s tou zeleninou opět nepřehnala. Tentokrát obráceně. Tak malé kousky zeleniny se už musí určitě rozvařit.
Polévku jsem vařila na 2. stupeň 3 hodiny. Po této době bylo maso měkké, vývar hutný a čirý a světe div se, zelenina nerozvařená. Opravdu jsem docílila vývaru, který byl bez různých chemických ochucovadel výborný.
Vývar z kližky byl tak hutný, že jsem ho musela ještě naředit asi půl litrem vody. Jinak bych měla druhý den z polévky sulc.
Mezitím, co se vařila polévka, jsem si uvařila dle návodu na obale nudle.
Teď už jenom vyndat maso, nakrájet ho na kostičky a můžeme servírovat.
Masa bylo do polévky zbytečně moc. Výborné je také třeba ke svačině nebo večeři jen tak s hořčicí a křenem.
Přidejte odpověď