Hrstková polévka

Hrstková polévka
Hrstková polévka

Tradiční staročeská polévka. Základem jsou nejrůznější druhy luštěnin a kořenová zelenina. Jde tedy o zdravou polévku plnou vlákniny a vitamínů. Udělala jsem ji hustou, tak i zasytila a zahřála. Ideální polévka pro chladné dny.

Dříve se vařila ze zbytků luštěnin, které hospodyňky nespotřebovaly a zbyly jim ve spíži. Nevím, jak to hospodyňky dělaly, ale mně nikdy nic na dně pytlíku či krabice nezbývá. Nic neuchovávám, vše přidám do poslední várky a když se to k obědu nesní, použiju to například do salátů, namelu a přidám do karbanátků, do polévky,… Uplatnění je nejrůznější. S mým způsobem hospodaření bychom se u nás hrstkové polévky nikdy nedočkali.

Naštěstí výrobci luštěnin na mě mysleli a v obchodě jsem objevila „luštěninovou SMĚS RACIO“, která obsahuje kroupy, půlený loupaný hrách zelený a žlutý, čočku velkozrnnou, drobnozrnnou a pohanku. Směs ideální na hrstkovou polévku.

Polévku jsem udělala z půlky balení luštěninové směsi a byl jí kotel. Vůbec to nevadilo. Byla tak dobrá, že brzy zmizela.

Základní suroviny:

  • 250 g luštěninové směsi
  • 150 g mrkve
  • 150 g petržele
  • 100 g celeru
  • 150 g brambor
  • 1 střední cibule
  • 60 g másla
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžíce ovesných vloček
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 1/2 lžičky celého pepře
  • 1 lžička namletého sušeného libečku
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • mletý pepř
  • majoránka
  • 1,75 l vývaru ( případně 2 kostky masového nebo zeleninového bujónu)
Základní suroviny

U této luštěninové směsi je super, že se nemusí napřed namáčet. Jenom ji stačí propláchnout. Takže, když si vzpomenete v jedenáct hodin, že uvaříte k obědu hrstkovou polévku, ve dvanáct hodin ji můžete podávat.

Nejprve jsem nasypala luštěniny na cedník a propláchla je. Jednu vadu přece jenom tato luštěninová směs má. Výrobce neuvádí dobu vaření. Prý dokud všechny luštěniny nezměknou. Tak tady babo raď. Nevěděla jsem, jestli se budou vařit přibližně stejně jako zelenina, jestli je tedy mohu přisypat k zelenině a vařit je společně. Může se stát, že jedno bude tvrdé a druhé rozvařené. Rozhodla jsem se tedy vařit luštěniny zvlášť. Do úplného změknutí jim to trvalo asi 30 minut.

Luštěniny zalité částí vývaru

Zeleninu jsem oloupala a nakrájela ji na kostičky.

Nakrájená zelenina

V hrnci jsem rozpustila máslo a nechala na něm zesklovatět cibuli.

Zesklovatělá cibule

Pak jsem ji zasypala moukou a vločkami a usmažila světlou jíšku.

Světlá jíška

Na jíšku jsem nasypala zeleninu, promíchala a chvíli restovala.

Restování zeleniny

Poté jsem ji zalila zbylým vývarem a přidala nové koření, bobkový list a libeček. Část vývaru už jsem použila na vaření luštěnin. Polévku jsem přivedla k varu a vařila do změknutí zeleniny. Doba varu záleží hlavně na velikosti kostek zeleniny. Mně to trvalo asi 20 minut od varu.

Vaření zeleniny

Teď se nabízí otázka, jestli vařit zeleninu spolu s luštěninami. Kdyby se obrátil postup a na jíšku se nejprve nasypaly luštěniny, chvilku se povařily a pak se přidala zelenina, tak by to určitě šlo.

Z uvařené zeleniny vyndáme koření, přidáme luštěniny i s vývarem a dochutíme majoránkou, pepřem a česnekem. Případně dosolíme.

Hotová polévka

Hotovou polévku můžeme ozdobit petrželovou natí.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*