Husarská roláda trochu jinak

Husarská roláda
Husarská roláda

Husarská roláda se obvykle připravuje z bůčku. Já jsem zabalila nádivku do plecka. Navíc jsem přidala polovinu kapie, aby byla roláda o něco veselejší.

2 kg plecka

Plecka jsem koupila pořádný flák. Na roládu jsem chtěla použít tak půlku. Bylo třeba z masa udělat placku 2 – 2,5 cm tlustou. Tučné okraje jsem odkrojila, maso zarovnala do obdélníku a ukrojila z něj plátek asi 5 cm vysoký. Ten jsem pak tenkým ostrým nožem rozřízla na půlku, ale nedokrojila. Plátky jsem rozevřela a naklepala.

Zbylé maso se dá použít třeba na omáčku. Já jsem ho pomlela. Kousek jsem dala do rolády a ze zbytku časem udělám karbanátky.

1 kg naklepaného plecka

Suroviny na nádivku:

Suroviny na nádivku
  • 300 g hovězího mletého masa
  • 100 g vepřového mletého masa
  • 100 g kabanosu/párků
  • hořčice na pomazání masa
  • 1/2 střední cibule
  • 1 lžíce kečupu
  • uzená mletá paprika
  • mletý kmín
  • majoránka
  • směs koření baharat
  • sůl
  • česnek
  • 1/2 kapie
  • potravinářský provázek na svázání rolády

Maso potřeme hořčicí, posolíme a posypeme mletým kmínem.

Cibuli, kabanos a kapii nakrájíme na malé kousky.

Nakrájené suroviny

Hovězí a vepřové maso rukama prohněteme, osolíme, přidáme majoránku, baharat, prolisovaný česnek, kečup, papriku a vše pořádně prohněteme, aby se všechny ingredience promíchaly. Baharat asi každý doma nemá. Já jsem si ho v poslední době oblíbila, zejména k dochucování masa. Dávám ho třeba i na řízky pod trojobal. Myslím ale, že si nádivku může každý ochutit podle svého gusta.

K masu přidáme nakrájený kabanos, cibuli a kapii a opět pořádně prohněteme.

Nádivka

Hotovou nádivku natřeme na maso.

Maso s nádivkou

Svineme maso a roládu svážeme potravinářským provázkem.

Kousek nádivky mi zbyl, tak jsem z ní udělala kouli a přiložila ji k masu.

Roláda připravená k pečení

Na dno pekáčku jsem dala trochu vody. Roládu jsem pekla 1 hodinu při teplotě 180 °C pod víkem a pak ještě půl hodiny bez víka. Občas jsem ji přelila výpekem.

Upečená roláda
Roláda v řezu

Zahuštěním výpeku jíškou a nebo hladkou moukou získáme výbornou omáčku.

Roládu můžeme podávat s bramborem, s bramborovou kaší, s knedlíky se zelím, s rýží, ale i studená s chlebem je výborná a Krušnohorec říká, že bez chleba ještě lepší.

Husarská roláda s bramborem

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*