Řízky z kance jsem kdysi jedla na myslivecké oslavě a byly vynikající. Očekávala jsem, že budou tužší, ale nebyly. Jen se rozplývaly na jazyku. Recept nám kuchař ovšem neprozradil. Tak si budu muset poradit sama.
Zakoupili jsme 800 g kýty z kance a já přemýšlela, co z ní uvařím. Pak jsem si vzpomněla na ty výborné řízečky. Rozhodla jsem se, že je také zkusím.
Určitě nic nezkazím, když maso na noc naložím do Solamylu. Ten maso křehčí. Smíchala jsem 2 lžíce Solamylu s vodou, přidala trochu soli, namletého rozmarýnu a maso do láku na noc ponořila.
Krušnohorec někde vyčetl, že by se řízečky mohly potřít marinádou z hořčice a cibule.
Ráno jsem vyndala maso z láku, osušila ho papírovou utěrkou, nakrájela na plátky a natřela je hořčičnou marinádou.
Marináda:
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 menší cibule
- pepř
- 1 lžička granulovaného česneku
Cibuli nakrájíme na kostičky, přidáme ostatní suroviny a rozmixujeme.
Špalík masa nebyl moc vysoký, řízečky by z něj byly úzké, tak jsem ze dvou plátků, které jsem nedořízla, udělala jeden.
Plátky jsem trochu naklepala, potřela hořčičnou marinádou a vložila na dopoledne do lednice.
V poledne jsem řízky obalila v klasickém trojobalu: hladká mouka, rozšlehaná vejce a strouhanka.
Smažila jsem je pomalu na sádle.
Jako přílohu jsem tentokrát zvolila bramborovou kaši. Trochu jsem ji ozdobila cibulovými kroužky a mrkvovými nitěmi osmaženými na másle.
Nevím, jestli pomohl lák ze Solamylu a nebo hořčičná marináda, ale i moje řízky byly měkké. Taky je možné, že je to jenom masem.
Přidejte odpověď