Kančí řízek s bramborovou kaší

Kančí řízky
Kančí řízky

Řízky z kance jsem kdysi jedla na myslivecké oslavě a byly vynikající. Očekávala jsem, že budou tužší, ale nebyly. Jen se rozplývaly na jazyku. Recept nám kuchař ovšem neprozradil. Tak si budu muset poradit sama.

Zakoupili jsme 800 g kýty z kance a já přemýšlela, co z ní uvařím. Pak jsem si vzpomněla na ty výborné řízečky. Rozhodla jsem se, že je také zkusím.

Kýta z kance

Určitě nic nezkazím, když maso na noc naložím do Solamylu. Ten maso křehčí. Smíchala jsem 2 lžíce Solamylu s vodou, přidala trochu soli, namletého rozmarýnu a maso do láku na noc ponořila.

Krušnohorec někde vyčetl, že by se řízečky mohly potřít marinádou z hořčice a cibule.

Ráno jsem vyndala maso z láku, osušila ho papírovou utěrkou, nakrájela na plátky a natřela je hořčičnou marinádou.

Marináda:

  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 menší cibule
  • pepř
  • 1 lžička granulovaného česneku

Cibuli nakrájíme na kostičky, přidáme ostatní suroviny a rozmixujeme.

Mixování marinády

Špalík masa nebyl moc vysoký, řízečky by z něj byly úzké, tak jsem ze dvou plátků, které jsem nedořízla, udělala jeden.

Krájení řízků

Plátky jsem trochu naklepala, potřela hořčičnou marinádou a vložila na dopoledne do lednice.

Řízečky potřené hořčičnou marinádou

V poledne jsem řízky obalila v klasickém trojobalu: hladká mouka, rozšlehaná vejce a strouhanka.

Smažila jsem je pomalu na sádle.

Smažení řízků
Usmažené řízky

Jako přílohu jsem tentokrát zvolila bramborovou kaši. Trochu jsem ji ozdobila cibulovými kroužky a mrkvovými nitěmi osmaženými na másle.

Příprava mrkvových nití
Kančí řízek s bramborovou kaší

Nevím, jestli pomohl lák ze Solamylu a nebo hořčičná marináda, ale i moje řízky byly měkké. Taky je možné, že je to jenom masem.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*