Kanec na červeném víně

Kanec na víně
Kanec na víně

Pokrmy z divočiny jsou u nás velmi oblíbené. Když zajdeme do restaurace a mají na jídelním lístku divočinu, tak není co řešit. Vždy zvítězí. Je to trochu sázka do loterie. Ne každý umí udělat z divokého zvířete skvělý steak. Je to hlavně o vhodném mase, které se běžně na našich pultech nevidí.

Třeba v restauraci u Štěpána jsem jedla na myslivecké párty výborné kančí řízečky. Už nic je asi od té doby nepřekonalo. V čem měl naložené maso mi samozřejmě neřekl. Tajemství šéfkuchaře. Dodnes na ně vzpomínám.

Čas od času na mě jukne nějaký ten balíček divokého masa z regálu a to pak neodolám. Většinou je to maso nakrájené na kostky. Tentokrát to byl divočák. Maso se hodí na guláš i jinou omáčku. Nic složitého. Toto jídlo zvládne každý. Se steaky je to pak horší.

Ne vždy je maso perfektní. Teprve po vybalení je vidět, že je plné šlach a blán. Výrobci balíčků si dají opravdu práci, aby jich bylo při nákupu vidět co nejméně. Někdy je odpad opravdu velký. To je pak dobré odřezky vyvařit a udělat z nich polévku. Já tentokrát koupila nádherné maso. Vykrájela jsem velmi málo. Měla jsem radost, menší už měly bolebořské kočky. Odřezky z masa milují, ale tentokrát si moc nepřišly na své.

Základní suroviny:

  • 700 g masa z divočáka
  • 1 mrkev
  • sádlo
  • 3 lžíce kečupu
  • 1 velká cibule
  • 2 dcl červeného vína
  • 1 lžička kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček jalovce
  • 2 lžičky rozmarýnu (umlít)
  • 3 listy šalvěje (umlít)
  • sůl, pepř, případně chilli paprička
  • 2 lžíce hladké mouky na zahuštění
Základní suroviny

Nejprve oloupeme a nakrájíme cibuli. V hrnci (nejlépe tlakovém) rozpustíme sádlo a na něm osmažíme do zlatova cibuli. Pak přidáme kostky masa, bobkové listy, nové koření, jalovec, kmín, rozemletou šalvěj a rozmarýn, osolíme a maso opečeme ze všech stran.

Opečené maso

Pak zalijeme maso červeným vínem, přivedeme k varu a asi 10 minut vaříme bez poklice. Mezitím si oloupeme a na kolečka nakrájíme mrkev.

Vaření masa s vínem

Po 10 minutách přidáme kolečka mrkve, 0,7 l vařící vody, hrnec přiklopíme a přivedeme k varu. Vaříme v tlakovém hrnci asi 40 minut.

Pak už zbývá omáčku zahustit a dochutit.

Já jsem ji zahustila 2 vrchovatými lžícemi mouky rozkvedlanými ve vodě. Mouku je nutno pořádně s vodu promíchat, nesmí v ní být žádné žmolky. To bychom už v omáčce nerozvařili. Omáčku s moukou za stálého míchání vaříme ještě asi 5-7 minut.

Pak přijde na řadu dochucení prolisovaným česnekem, pepřem, případně něčím ostrým jako je chilli paprička nebo feferonka. Už jenom krátce povaříme, minutu nebo dvě. Při dlouhém vaření by česnek nebyl v omáčce cítit a to je škoda.

Podáváme dietněji s rýží, ale i těstoviny, brambory nebo knedlíky jsou možné.

Kanec na červeném víně

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*