Kapustová polévka

Kapustová polévka
Kapustová polévka
Hotová kapustová polévka

Výborná svačinová polévka, která zasytí. Může se do ní přidat uzené maso nebo nějaká uzenina, já použila pouze Iberijský špek.

Suroviny:

  • 80 g Iberijského špeku
  • 400 g kapusty
  • 450 g brambor
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1,5 l vody (nebo masového vývaru)
  • 2 hovězí bujóny/zeleninové bujóny
  • 1 vejce
  • 100 g smetany 15%
  • 4 bobkové listy, 8 kuliček nového koření
  • sůl, pepř

Nejprve si připravíme suroviny. Nakrájíme Iberijský špek na kostičky, oloupeme cibuli, brambory a rovněž je nakrájíme na kostičky. Kapustu nakrájíme na nudličky.

Nakrájené brambory a cibule
Nakrájená kapusta

Pak rozškvaříme špek.

Škvaření špeku

Na rozškvařený špek přidáme cibuli, kterou osmažíme do zlatova.

Osmažená cibule na špeku

Osmaženou cibuli zaprášíme moukou a uděláme jíšku. Tu pak za stálého míchání zalijeme vodou nebo vývarem, když nemáme vývar, použijeme bujóny , dále přidáme koření, brambory a kapustu. Suroviny vaříme do měkka.

Hotová kapustová polévka

Nakonec do polévky přidáme rozšlehané vejce a 1/2 kelímku 15 % smetany. Chvíli ještě povaříme, aby se vejce srazilo. Dochutíme pepřem, popřípadě i solí. Je třeba nejdříve ochutnat. Bujóny bývají slané.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*