Výborná svačinová polévka, která zasytí. Může se do ní přidat uzené maso nebo nějaká uzenina, já použila pouze Iberijský špek.
Suroviny:
- 80 g Iberijského špeku
- 400 g kapusty
- 450 g brambor
- 1 větší cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 1,5 l vody (nebo masového vývaru)
- 2 hovězí bujóny/zeleninové bujóny
- 1 vejce
- 100 g smetany 15%
- 4 bobkové listy, 8 kuliček nového koření
- sůl, pepř
Nejprve si připravíme suroviny. Nakrájíme Iberijský špek na kostičky, oloupeme cibuli, brambory a rovněž je nakrájíme na kostičky. Kapustu nakrájíme na nudličky.
Pak rozškvaříme špek.
Na rozškvařený špek přidáme cibuli, kterou osmažíme do zlatova.
Osmaženou cibuli zaprášíme moukou a uděláme jíšku. Tu pak za stálého míchání zalijeme vodou nebo vývarem, když nemáme vývar, použijeme bujóny , dále přidáme koření, brambory a kapustu. Suroviny vaříme do měkka.
Nakonec do polévky přidáme rozšlehané vejce a 1/2 kelímku 15 % smetany. Chvíli ještě povaříme, aby se vejce srazilo. Dochutíme pepřem, popřípadě i solí. Je třeba nejdříve ochutnat. Bujóny bývají slané.
Přidejte odpověď