Karbanátky z nádivky

Tento recept vznikl zcela náhodně. Z oslavy mi zbyly 3 rohlíky. Na jídlo už byly trochu gumové, ale protože nerada plýtvám jídlem, přemýšlela jsem, co s nimi. Napadla mě nádivka do kuřete. V mrazáku jsem měla pěkně kulaťoučké kuře. Pustila jsme se do díla.

Do kuřete se nádivky moc nevešlo. Někdy nadívám i kůži na krku, ale ta byla tentokrát potrhaná. Kolem kuřete už také moc místa nezbývalo, tak mě napadlo ji buď upéci v samostatném pekáčku a nebo osmažit na pánvi. Na pekáček jí zase bylo málo, tak přišla na řadu pánev.

Kuře s nádivkou

Původní záměr byl vytvarovat z nádivky karbanátky, obalit je ve strouhance a osmažit. Začala jsem se shánět po strouhance a zjistila jsem, že mi došla. Mohla jsem si ji sice vyrobit, ale moc se mi do toho nechtělo. Napadla mě spásná myšlenka, která se nakonec ukázala jako bomba. Karbanátky jsem obalila v kukuřičných lupíncích. Šlo to perfektně. Lupínky se krásně nalepily na mokré těsto a držely tam lépe než na řízcích. Občas lupínky přidávám do strouhanky na obalování řízků. I když se maso obalí ve vajíčku, není tak mokré a lupínky dobře nedrží.

Ze zbylé nádivky jsem usmažila 4 karbanátky. Osmažené lupínky krásně křupou a když se nádivka dobře ochutí, karbanátky z ní chutnají báječně.

Karbanátky z nádivky

Ke kuřeti jsem upekla málo brambor. Nabízelo se druhý den dovařit další a nebo tentokrát jako přílohu přidělat nové karbanátky. Protože jsem z první várky ochutnala jenom jeden, rozhodla jsem se pro karbanátky.

Suroviny na nádivku:

Základní suroviny na nádivku
  • 3 rohlíky z předešlého dne
  • mléko
  • 60 g másla
  • 70 g tvrdého salámu
  • 2 vrchovaté lžíce strouhaného sýru
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • trochu muškátového květu
  • sůl
  • pepř/chilli paprička
  • petrželová nať
  • směs sušených bylinek (listy šalvěje, rozmarýnu, libečku, majoránky)

Zbylé suroviny:

Olej a kukuřičné lupínky

Dále potřebujeme kukuřičné lupínky na obalení a olej na osmažení.

Nejprve si nakrájíme rohlíky na malé kostičky.

Nakrájené rohlíky

Zalijeme je mlékem. Ne moc. Musí být vlhké, ale ne rozmočené na kaši. Je dobré zachovat strukturu kostiček.

Rohlíky zalité mlékem

Zatímco si necháme rozpustit máslo v hrnečku na kamnech, k rohlíkům přidáme sůl, namleté koření, nakrájenou petrželku, prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr, 2 žloutky a na malé kostičky nakrájený suchý salám. Vše promícháme a zalijeme rozpuštěným máslem.

Sušené byliny do karbanátků

Z bílků vyšleháme sníh a opatrně přidáme ke směsi.

Hotová směs na karbanátky

Ze směsi tvarujeme karbanátky, obalujeme v kukuřičných lupíncích a smažíme po obou stranách na rozpáleném oleji.

Obalování karbanátku z první strany
Obalování karbanátku z druhé strany
Smažení karbanátků
Osmažené karbanátky

Tentokrát jsem je tedy použila jako přílohu k masu. Jsou dobré teplé, ale i studené. Umím si je představit i bez uzeniny jako vegetariánské jídlo. Bylinky a česnek je výborně ochutí.

Karbanátky z nádivky s pečeným kuřetem

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*